Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Lesz szennyvíz tisztítómű és szennyvízcsatorna-hálózat?

1 837

Igen, a feltett kérdésre adott válasz úgy tűnik igaz lesz. Ha az ingatlannal rendelkező lakosság 67%-a igényli, és az önkormányzat megnyeri a hozzá szükséges pályázati pénzt, mely a bekerülési összeg 80%-a, akkor a lehetőség adott lesz. 
A fennmaradó 20%-ot a lakosságnak és az önkormányzatnak kell állnia. Ez majdnem 300 millió forint. Ezt az összeget kellene, pontosabban megfogalmazva: kell befizetnünk.
Hogy az egy főre eső hozzájárulás csökkenjen, kihasználunk egy államilag támogatott megtakarítási lehetőséget, a lakás-takarékpénztári szerződést. 
Ez egy olyan önkéntes „betétszámla”, amelyhez a befizetett összegre 33%-os állami támogatás jár. Ezen kívül lehetősége van a polgárnak a lakossági hozzájárulást részletekben – havonként – megfizetni, ezáltal nem kell hitelt felvennie. 
Az akcióban részt vevő takarékpénztár pontosan kiszámolta, hogy havonta 1479 Ft a befizetendő összeg. Ezt az összeget 62 hónapon keresztül kell majd fizetnünk, akkor 91698 Ft gyűlik össze ingatlanonként, amelyből majd 15%, vagyis 13755 Ft visszajár Önnek a törvény szerint, mint közműfejlesztési hozzájárulás. A tényleges befizetés tehát 77943 Ft lesz. Ezt növeli az állami támogatás, az említett 33%.
Az első részletet akkor kell befizetnünk, amikor az önkormányzat által a csatornázásra benyújtott pályázat sikerrel járt, azaz a pályázatot megnyertük, amikor erről írásbeli értesítést kap a polgármester. 
A pályázat benyújtására már csak 2003-ban kerülhet sor, tehát leghamarabb 2004-ben rendelkezhetünk nyertes pályázattal. 
Ha megnyerjük a pályázatot, akkor az több, mint egymilliárd Forintot fog jelenteni a községnek. Ehhez jön a mi befizetésünk, valamint az önkormányzat hozzájárulása. 
A szennyvíztisztító majdnem 300 millióba fog kerülni. A tervek szerint a falutól délre eső területen építik. Több mint egymilliárd Forintba kerül a szennyvízcsatorna hálózat.
Azt hiszem, éppen ideje hozzákezdenünk ehhez a nagy beruházáshoz, ahogy mondani szokták az utolsó órában vagyunk környezetünk totális tönkretétele előtt. 
Csúnyán tönkretették a földfelszínt, nézzék meg hogy néz ki a híres homokdűne sor az Orom! A homokbányák felszabdalták, amikor kimerült a bánya, nem állították helyre a környezetét.
Ha nem lesz szennyvíztisztítás hamarosan, megmérgezzük vegyszerekkel teli szennyvízzel a felszín alatti vizeinket és a felette lévő talajt is.
Aki eddig nem kötötte meg a szerződést, még pótolhatja, de be kell mennie a Polgármesteri Hivatalba, ott megcsinálják. Személyi igazolvány és adókártya szükséges.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató