Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Apró hírek

1 881

Az újfalusi iskola az 1800-as évek második felében épült, nem terveztek hozzá folyóvizes mosdót és WC-t. Azóta sem volt lehetősége a községnek pótolni ezt a mulasztást, napjainkban is hiányzik ez a fontos higiénés mellékhelyiség. Talán most, ebben az évben mégis fejlődni fog az újfalusi iskola. Az önkormányzat által beadott pályázaton megnyerték a korszerű mosdót és WC-ket tartalmazó mellékhelyiség felépítéséhez szükséges forrást. Hamarosan elkezdődhet az építkezés.

A szennyvíztisztító-telep az EU elvárásoknak mindenben meg fog felelni. A község déli részére tervezik, az uralkodó széljárást is figyelembe véve. 
A szennyvíz, több km-es utat megtéve, több átemelő művön áthaladva érkezik meg oda. 
A szennyvízgyűjtő hálózat első szakaszának az építése azzal kezdődik, hogy 2004-ig beadják a pályázatot a majdnem egy milliárd forintra. 2004-ben, amikor rendelkezésre fog állni a pénz, versenytárgyalásokat hirdet a község a kivitelezők kiválasztásához. 2005-2006 az effektív építés évei, 2006 nyarára készen kellene lenni a falu lakosságának több, mint a felét kiszolgáló rendszernek. Ez az első szakasz az öreg falu és az újfalu jelentős részét fedi le. A polgárnak akkor kell pénzre gondolnia – tehát a szerződésben foglaltak alapján a hozzájárulást megkezdeni, amikor megteszik az első kapavágást. Csakis azoknak kell, akik az első szakaszhoz tartoznak. A második szakasz építéséhez 2006 őszén adják be a pályázatot. Hasonló terminust végigjárva kezdődik meg és fejeződik be a csatornahálózat teljes megépítése. 

A helyi szeméttelep most már teljes bizonysággal állítható – bezárt. A községfejlesztő bizottság vezetője és tagjai rengeteg munkát, időt ráfordítva elérték azt, hogy megkezdődhetett az évek óta hajtogatott rekultivációs munka. Sőt az első fázisa be is fejeződött május második felében. A szeméttelepre hordott termőtalajt a tolólapos gép elegyengette, elrendezte – a bizottsági tagok felügyelete mellett – olyan felületet kialakítva, amely lehetővé teszi a második fázis megkezdését, vagyis az elsimított terület növényekkel való betelepítését. A bizottság vezetője és tagjai fával szeretnék beültetni az ősz folyamán a sok vihart megélt szeméttelepet. Tehát – kedves szegváriak – véglegesen megszűnt a szeméttelep! Ezután szigorú büntetésben részesül az, aki szemetet, hulladékot fog lerakni a rekultivált szeméttelep területén. A lerakott szemétből következtetni lehet a szemét gazdájára. (Létezik és eredményes az úgynevezett szemétnyomozás)

Kábeltévé létesítésére adott be kérelmet egy kiskundorozsmai Kft. az önkormányzathoz. 
2004. december 31-ig vállalják kiépíteni az egész falu területén a legkorszerűbb kábeltévé hálózatot. Hogy mennyire komolyan veszik munkájukat, azt az is mutatja, hogy 1.000.000 forint kötbér kifizetését vállalták önként, ha mégsem készülne el a maguk vállalta határidőn belül. A képviselő-testület megadta az engedélyt, hiszen olyan kedvező feltételeket vonultatott fel a Kft, hogy például a csatlakozási díjat csak akkor kell befizetni a lakosságnak, ha elkészül és működik a hálózat. Tehát, ha a falu egyik részében elkészült a hálózat, azonnal működőképessé is teszik, máris lehet fizetni a bekötést, nézni a kiválasztott csomag tv adóit. A falu egyik részében még dolgoznak, a másikban már nézhetik a 2000-3000 Ft-os alapcsomagba tartozó csatornákat.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató