Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Egyedül nem megy

2 138

Együtt a parlagfű ellen.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Csongrád Megyei Intézetének felhívására, parlagfű akciót indítottunk Szegváron “Egyedül nem megy” címmel.
A különböző rendezvények, azt szolgálták, hogy ráirányítsuk a figyelmet a parlagfű irtására, mivel egészségre ártalmas ez a gyomnövény, mely nagyon elterjedt nálunk is. A programot támogatta az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium és a Nemzeti Környezetvédelmi Alap.
Hogyan ismerhetjük fel a parlagfüvet?
Felálló, rendszerint felső részében elágazó szára rányomottan szőrös vagy érdes, tompán négyélű, enyhén barnáslila. 20-150 cm magasra nő. Levelei jellegzetesen szeldelt formájúak, színük sötétzöld, fonákuk szürkészöld. Mind a színén, mind a fonákon található szőrzet hosszabb a színen levőknél. A porzós virágai a hajtások csúcsán fűzérben állnak, a lecsüngő apró sárga virágok apró csészékre hasonlítanak.
Mikor virágzik?
Július végétől a fagyok beálltáig, szeptember végéig, október elejéig. A virágpor a széllel nagy területeken szétszóródik. A virágpor szóródásának zöme július végén és augusztus hónapban történik meg, majd ezt követően kisebb mennyiségben egészen a fagyok beálltáig állandóan tart.
Milyen egészségügyi hatása van?
Az allergiás megbetegedés ma már népbetegség. Ennek a megbetegedésnek a legfőbb kiváltója a parlagfű. Leggyakoribb formája a szénanátha, amelynek igen kellemetlen tünetei az orr, a szem, a garat és a fül viszketése, tüsszentés, orrfolyás, könnyezés. Súlyosabb megjelenési formája az asztma, amely rohamokban jelentkező nehézlégzéses tünetei miatt azonnali gyógykezelést igényel. 
Ezért legfontosabb mindenki számára a betegség megelőzése, mert jelenleg nincs olyan gyógyszer, amely ezt a betegséget meggyógyítaná vagy véglegesen megszüntetné.
Hogyan irtsuk a parlagfüvet?
Alapelv, hogy virágzás előtt kell a védekezést megkezdeni. Kézi gyomlálás a leghatásosabb, mert teljes mértékben eltávolítja a parlagfüvet. Hátránya, hogy munkaigényes, és veszélyes, mert a munkát végző személynél allergiát, bőrgyulladást idézhet elő (virágzáskor történő irtás esetén már a maszk sem nyújt teljes védelmet), valamint a talajbolygatással újabb magvak csírázását segíti elő.
Kapálásra is érvényesek a fent leírtak, ugyanakkor nagyobb területen alkalmazható és előnye az is, hogy a növénnyel való közvetlen érintkezés elkerülhető.
Kaszálás nagyon hatékony módszer, de az egyszeri kezelés nem okozza a növény pusztulását, mert az alacsonyan elhelyezkedő oldalrügyeiből kihajt. Biztos eredményt a kifejlődést követő szezonban történő háromszori, 2 cm magasságban elvégzett kaszálás hoz. 
A parlagon hagyott, műveletlen területeken terjed a legjobban, ezért minden földtulajdonosnak, telektulajdonosnak törvény által előírt kötelessége a parlagfű irtása.
Ezúton kérjük, hogy az allergiás megbetegedésben szenvedő sok-sok gyermek és felnőtt egészsége érdekében – lehetőleg virágzás előtt – Ön is irtsa a parlagfüvet.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató