Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Elmondom hát mindenkinek…

2 156

Az elmúlt hetekben riasztó és elgondolkodtató híreket hallhattunk az időjárási szélsőségekről. Londonban 30 fokos, Európa déli részén 40 fok fölé kúszott a hőmérséklet, dühöngő viharok, felhőszakadások… Ennyire tönkretettük bolygónkat? Az esztelen erdőirtás, a kíméletlen iparosítás, a sok–sok gépjármű és még folytathatnánk… A legnagyobb probléma talán az emberek környezet iránt érzett felelősségével van, hiszen amíg nem saját bőrén érzi valaki, hogy bizony komoly a baj, addig nem is foglalkozik vele, csak amikor már késő. De szerencsére vannak környezetüket lelkesen védők, akik összhangban tudnak élni a természettel, és tisztában vannak vele, a bolygónk van értünk, és nem fordítva. Tényleg baj van a környezeti mentalitással és hazánkban még nem nagyon alakult ki a környezeti kultúra. 
Miért van az, hogy mozgó autóból rendszerint cigarettacsikket, üdítős dobozokat hajigálnak ki emberek? Hogy csak úgy utcán eldobnak papír zsebkendőt, csokoládéspapírt stb.? Ez a jó, az elfogadott? Nem érzik át, hogy mennyivel egyszerűbb lenne azt a szemetet a kijelölt tárolóba helyezni, az autóban összegyűjteni, hogy ezáltal csak a környezetüket szennyezik, és ha nem szednék össze utánuk, akkor térdig járnánk a szemétben? Elszomorítóak ezek a dolgok. Reméljük, hogy a környezeti mentalitás az EU tagországaként át fog alakulni, de ezt már egészen fiatalon kell kezdeni, és gyermekeinket úgy nevelni, hogy a környezetet, amelyben élünk tisztelni és óvni kell. 
Az Európai Unióhoz való csatlakozás során számos változás előtt állunk.A környezetvédelem területén is jelentős átalakulások várhatóak, így az alternatív energiaforrások felhasználásának köre is bővülni fog. Nagyobb gondot fordítunk majd a szelektív szemétgyűjtésre is. Gondolom én. Vásárhelyen nem sokat teketóriáztak ebben az ügyben. Különböző lakossági csomópontokra kirakták a sárga, zöld, kék, fekete szemetes konténereket, felajánlva ezzel a hulladékok szétválasztási lehetőségét, valamint azt, hogy lecsökkentsék a szemétszállítási díjat. Ugyanis, ha szelektív hulladékgyűjtőben helyezik el a lakosok a hulladékaik jelentős részét, csökkenni fog az elszállítandó „pénzes szemét” mennyisége. Igaz, a szelektívszemét konténerei mellé még sokan odarakták a konyhai hulladékot és más szemetet, de már kezdenek rájönni a lényegre. A sárga konténerbe kell a műanyag palackokat, tárgyakat tenni, a kékbe az üvegféléket. Elmondom hát mindenkinek: nem olyan ördöngös dolog a szelektív hulladékgyűjtés! A lényege azt hiszem az, amit az előbb is mondtam a szemétdíj árával kapcsolatban, valamint az, hogy hulladékaink jelentős részét újra hasznosíthatjuk, mivel szelektáljuk a papírt, üveget, fémet, műanyagokat. A nagy térfogatú anyagokat valósággal kiválogatjuk, elkülönítjük, nem fog szaporodni a szemetes zsákok, kukák száma. 
Ha Szegváron is bevezetésre kerülne, nem szaporodna a már lezárt szeméttelepen sem a szemét. Néhány napja mentem el a szeméttelep mellett. Látszott, nem régen hozott valaki két-három pótkocsi növényi hulladékot és leborította a telep közepén. Oda, ahol a legsimábbra gréderezték a szemetet annakidején. Hát bizony elférne még néhány száz kocsi föld is a telep beborítására a növényszárra, egyéb szerves zöldtrágyát tartalmazó hulladékra. Azt is elmondom, hogy tudja meg mindenki, ha még nem tudná, milyenek is a szegvári emberek. Néhány napja, inkább néhány hete, egy szegvári földtulajdonos kihívott a határba azzal a kéréssel, hogy vigyem magammal a fényképezőgépemet is. Elmentem a találkozóhelyre, majd néhány perc motorozás után megálltunk egy csatorna melletti földdarab szélén. Komótosan leszállt a motorról, majd intett nekem is, hogy kövessem. Néhány méter után a képen látható szemétcsomók tárultak szemem elé: láthatóan legalább két pótkocsi szemetes földhulladékot borítottak le ismeretlenek a nem nagy földterületre. A gazda még most sem volt magánál, a látvány újra felzaklatta. Hogy tehetett ilyet az eddig ismeretlen, szállítójárművel rendelkező szegvári (?) ember? Újra kocsira rakni, hozzá markolót fogadni, vagy lapáttal órákon keresztül feldobálni a pótkocsira?Minden megoldás költséges és időrabló. 
Szétteríteni nem lehet, mert tele van üveggel, fémdarabokkal, egyéb szeméttel, hulladékkal. Felér egy mérgezéssel! 
Azért nem kell ennyire gyűlölni haragosunkat!

Fotó: Kovács Lajos
Fotó: Kovács Lajos

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató