Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Szegvár a médiákban – A körhinta balesetről

2 253

Az alábbi pár mondatban szeretném a valóságnak megfelelően tájékoztatni olvasóinkat a Szegváron történt körhinta balesetről.
Teszem ezt egyrészt azért, mert a sajtók visszhangjaként többen felhívtak, érdeklődő SMS-t és e-mailt küldtek nekem, valamint a honlap látogatottsága a baleset utáni napon 25-28 -szorosára növekedett (!), valószínűsítem, hogy ez is a sajtó “hangjától”.
A falunapok első napján, augusztus 16-án történt a baleset. 
A körhinta egész nap baj nélkül üzemelt, este azonban az egyik menetnél – valószínűleg a nem megfelelő kitámasztás miatt – felborult. A rajta ülő 7-8 éves gyerekek közül heten könnyebben megsérültek. 
Dr. Tóth István ügyeletes háziorvos és az időközben kiérkező mentősök hat kisgyermeket a helyszínen elláttak, a horzsolások miatt Tetanus injekciót kaptak. Egy kisgyermeket a szentesi sürgősségi osztályra szállítottak röntgenfelvétel elkészítése céljából. Mivel a felvétel nem mutatott ki semmilyen elváltozást, így még aznap este hazavihették a szülei. 
A láncos körhinta ülései mintegy 80 centiméterre voltak a földtől és forgás közben sem repültek magasabbra. A szerkezet nem sokkal az elindítása után billent meg így még a forgása sem gyorsult fel. Az üzemeltető amikor látta, hogy baj lesz, megpróbálta megtartani a több mázsás szerkezetet, de nem sikerült. Azt egyelőre még nem tudni, hogy műszaki hiba vagy emberi mulasztás miatt borult fel a forgó, mivel az üzemeltetők pár perc alatt szétszerelték a szerkezetet. A rendőrség műszaki szakértőt rendelt ki és a Munkavédelmi Felügyelet is vizsgálatot kezdeményezett a történtek okának kiderítésére.
Az ünneplő gyerekek szórakoztatására rendelték meg a falunapok szervezői a körhintát. Szenczi Sándorné polgármesternek a vállalkozó bemutatott minden, az üzemeltetéshez szükséges engedélyt, így senki sem gondolt a baleset lehetőségére. Polgármester Asszony a falunapok második napján közölte a vendégekkel, hogy meglátogatta az összes kisgyermek családját, állapotukról érdeklődött. Elmondása szerint a gyermekek és szüleik megnyugodtak. 
SZERENCSÉRE nem történt nagyobb baj, mint fentebb írtam hét kisgyermek sérült meg könnyebben. 

Sok szegvári embert elszomorított az a tény, hogy a baleset után 45-60 perccel (kb. Szeged-Szegvár távolság menetideje) – hiénák módjára – megjelentek a tudósítók, operatőrök, riporterek. 
Egyik médiát sem érdekelte a másnap megnyitásra kerülő új piactér, csak a baleset. 
Szinte minden média – MTV, TV2, RTL Klub, Sláger Rádió, Juventus Rádió, Délvilág, Blikk, Mai Nap, Mai Lap, stb… – beszámolt az eseményekről, sajnos nem mindig a valóságnak megfelelően. 
Nagy csalódás volt számomra, hogy kedvelt újságom a Délvilág is címlapon hozta a hétfői számban az esetet, s súlyos sérülés is lett a cikkben említve.

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató