Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Új piac nyílt a falu központjában

2 985

A falu főtere évtizedek során helyet adott a piacnak. 
A háború előtti időkben a falusi, tanyai asszonyok kínálták portékáikat, a megtermelt zöldséget, gyümölcsöt, az elkészített tejtermékeket. Lerakták gyékényeikre az árut, vagy kisebb tételben kosaraikból, garabolyaikból kínálták a vevőknek. 
Kedden, pénteken, vasárnap volt a piac napja. 
Közel egy éve a község központjában nagy építkezés folyt. Az új piac létrehozásán fáradoztak a kivitelezők. Munkájukat siker koronázta. A szép kovácsoltvas lábú, faborítású asztalok és padok, a tégla oszlopok, a fa tetőszerkezet és szép piros cserép jól illeszkedik a környezetbe, a volt megyeháza mellé. 
A díszkútból finom artézi víz folyik, a középső nyitott téren virágok pompáznak. A fedett piac környezete is zöld gyepes, virágosított. A tervezés Kovácsházi Sándor tervezőmérnök munkáját dicséri.
A falunapokon a piac avatási ünnepségére is sor került. Szenczi Sándorné polgármester díszes talárban köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt az öltözéket a júniusban megrendezett Pünkösdölő megyefesztiválon kapták a térség első emberei. 
Avatóbeszédében elmondta, hogy három pályázattal teremtette elő a község a piac megépítéshez szükséges negyvenmillió forintot, mely Szegvár egyik dísze lett. Ezután Zsadányi József katolikus plébános Kosztolányi Dezső: Piac című verséből idézett, majd megszentelte az új létesítményt.
A nemzetiszínű szalag átvágása után hivatalosan is birtokba vehettük az új piacot. A sok érdeklődő végigsétált, beszélgetve az új létesítményről. 
A piacon lévő Mini falatozó tulajdonosai Pataki Imre és felesége meghívta egy pohár hideg üdítőre az avatási ünnepség közönségét. Az ünnepség kedves színfoltja volt Balla Tibor, a népművészet ifjú mestere Kunszentmártonból és tanítványa Zöldi Lászlóné Szentesről, akik tekerőlanton dél-alföldi dalokat játszottak.
Jó hangulatot teremtett, hogy a szegvári kézművesek és a Belevaló Klub tagjai már kora délután birtokba vették a piacot. Rozgonyi Pál vesszőkosarait kínálta, valamint egy kisebb gazdasági kast is elkészített. 
Szűcs Zoltán korongján agyagból készített különböző formájú edényeket, az érdeklődők kipróbálhatták kézügyességüket a korongnál. 
Agócs Lászlóné makramé és horgolt használati tárgyait mutatta be.
Mészáros Jánosnét a szövőállvány mellett munkaközben figyelhettük meg. 
Kulbert György néhány faragását csodálhattuk meg, valamint alkotás közben is megfigyelhettük. 
A Szép Öregkor Nyugdíjas Klub saját készítésű lakodalmi kalácsait mutatta be Bacsáné Erzsike néni és Hérányné Rozika néni, majd az ünnepség végén a vendégeket is megkínálták vele. 
Gémes Lászlóné diós pörköltcukorból készült műveit is megcsodálhattuk. 
Kun Rezső festő és tanítványai a festés, rajzolás rejtelmeibe vezettek be bennünket a festőállvány mellett. 
A szentesi Kátai Andrea szép díszgyertyái között is válogathattunk.
A gyerekek örömére a Belevaló Klub tagjai segítségével üvegre való matricákat festettek Szabó Zsuzsa, Huszka Anita, Ménesi Dóra segítségével. Szép teavirágokat készíthettek színes tea filter papírból. Nagy sikere volt az arcfestésnek. Gyönyörű testhez, archoz illő alkotások születtek. A kislányok pillangó arcot viseltek, a kisfiúk tigrissé változtak, a nagyobbak tetováláshoz hasonló mintát vagy ijesztőbb arcfestést kértek. Szűcsné Ábrahám Mária, Banka Ágnes, Halász Mária, Pusztai Nóra keze munkáját dicsérte a sok örömtől csillogó szempár a festett arcokból. Kovács Ildikó gyöngyöt fűzött, társasjátékozott a gyerekekkel.
Köszönjük mindazok munkáját, akik a piac avatását jelenlétükkel, munkájukkal jó hangulatúvá varázsolták.
Kedves színfoltja volt ez a néhány óra, az ünnepélyes pillanatok a falunapok programjában.

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató