Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Megvolt a negyedik! – Az elszármazottak találkozójáról

2 378

Szeptember 20-án tartottuk meg a Szegvárról elszármazottak negyedik találkozóját (nem a harmadikat, mint ahogy még a meghívón is szerepelt) a Művelődési Házban. 
A Szegvári Napló szerkesztősége és a kultúra pártolók köre által szervezett program a katolikus templomban kezdődött. 
Zsadányi József plébános által celebrált mise után Nagy János orgonaművész adott hangversenyt tiszteletükre. A meghatóan szép orgonamuzsika mindenkit ráhangolt a faluval és a régi ismerősökkel, barátokkal való találkozásra. 
Sokan megtekintették a falumúzeumot, ahol Bihari Ferenc gondnok és felesége nagy szeretettel kalauzolta a látogatókat, hiszen szinte valamennyiüket ismerték, sokukkal együtt gyerekeskedtek.
Művelődési Házban friss kávéval, szendviccsel, üdítőitalokkal várták a szervezők a hajdani szegváriakat, akik már otthonosan mozogtak az ismerős helyen. Hamar megtalálták egymást az ismerősök, az elszármazottak és az itthon élők is. Sokan voltak, akik először jelentek meg a találkozón, olyanok is, akik eddig még mindig hazajöttek hívó szavunkra. 
Szabó Judit Szűcs Zoltán versével köszöntötte a jelenlévőket, a Rozmaring kamarakórus (ifjú Ternai József vezetésével) egy népdalcsokorral. Ezt követően Csurka Nándi, majd a Szép Öregkor Nyugdíjas Klub táncosai (Bacsa Józsefné vezetésével) és utánuk újra Csurka Nándi lépett a színpadra szólótáncával. Mindannyian nagy sikert arattak.

Örömmel hallgatták az elszármazottak Szenczi Sándorné polgármestert a műsor után, már csak azért is, mert az elmúlt két évben elég sokat fejlődött a nagyközség, volt miről beszámolnia a polgármester asszonynak. 
Bemutatta az elszármazottaknak, és a szegváriaknak is, a Szegvári virágfüzér című első antológiát, melyben kilenc szegvári és szegváron élő alkotó mutatkozott be írásaival, alkotásainak fotójával.

Mindenkinek nagyon tetszett az új piaccsarnok, sokan dicsérték a rendezett, virágokkal díszített utcákat, a Művelődési Ház új arculatát. 
Népszerű programként szerepelt még az „Azok beszélnek, akik még nem beszéltek magukról”.
Mindenki nagy figyelemmel hallgatta hazalátogató társát, hogyan él, mit csinál, hogyan került el Szegvárról.
Itthon volt Dr. Szeri Ilona egyetemi tanár, kandidátus, aki a Katolikus körben igen fiatalosan, lelkesen válaszolt a munkájával, családjával, fiatalságával kapcsolatos, Dr. Mészáros Imre és a szép számú hallgatóság által feltett kérdésekre. Nagyon jó volt hallgatni a még mindig tanító professzorasszony szavait. A Szegvári Naplóban már három éve havonta megjelenő írását (Emlékeim) egyre többen olvassák (úgy tűnik nem sokára megalakul a Szeri Klub az olvasókból).
Ugyancsak itthon volt Tégla Ferenc sportoló olimpikonunk is, aki még mindig nagyon erős és imádja szüleit és Szegvárt. A találkozón már nem tudott részt venni az egész időtartam alatt, de tiszteletét tette. 
Találkozhattunk Polereczki Tanár Úrral, valamint Vigh Kálmánnal és unokájával Vigh Szabolcs grafikus művésszel, aki egy gyönyörű kiállítást rendezett munkáiból a Napfény Galériában a szegváriaknak. 
Azt hiszem szívesen látnánk más elszármazott munkáiból is kiállítást, esetleg beszámolót életéről, eredményeiről, hiszen a szülőföld az mindig szülőföld marad, az elszármazott pedig szegvári, mégha távolra vetette is a sors.
Eljött Dr. Ternai Antal Főorvos Úr is Szentesről, nagyon fiatalosan és napbarnítottan. Még most is szeret kertészkedni. Dr. Vangel Gyula és felesége Dr. Béres Edit is tiszteletét tette, csakúgy, mint Pataki Józsefné Katona Erzsébet a mindszenti vállalkozó.
Üdvözölhettük Ternai Lászlót, a csongrádi városi képviselőt, akinek írásait régebben már olvashattuk a Naplóban. Szucsán András Tanár Úrral is találkozhattak ismerősei, írását olvashatják hamarosan a szegváriak. 
Purgel Ferenc mindig eszünkbe jut, ha a falumúzeumban lévő két nagy festményére vagy a templom falára festett képeire tekintünk. Nagy örömünkre, megint itthon láthattuk őt is. Egy gyűjteményes kiállítást szívesen megrendeznénk képeiből a tél folyamán. 
Gila Ferenc szegedi önkormányzati képviselőt is itthon üdvözölhettük. 
Így sorolhatnánk az ismerős elszármazottakat, de nem teszem mert a megjelent több, mint 130 személy neve itt olvasható – csak azé, aki regisztráltatta magát – mostani számunkban.. 
Szóval jó volt és nevezetes a szombati nap. Minden a tervek szerint történt. Nem panaszkodtak a vendégeink a Castellum Étteremre sem, minden finom és elegáns volt. Több, mint száz embert láttak el friss étellel a fürge pincérek. A szakácsok és az étterem tulajdonosai is kitettek magukért!
Kiváló szendvicseket készítettek, ügyesen kalauzolták, kínálták és fogadták a vendégeket a rendező csoport tagjai : Kosztolányi Sándorné, Nagy Sándorné, Mészáros Jánosné, Dr. Agócs Lászlóné, Ignácz Jánosné, Szőke Lászlóné, Kovács Lajosné (kiadványokat árult egész nap), Szécsényi Györgyné, Vigh Lászlóné, Rozgonyi Mária, Szabó Judit, Piti Magdolna, Pintér Lászlóné, Lévai Györgyné, Kerekesné Bovatsek Ágnes, Lévai Zsuzsanna, Bihari Ernőné. Igazán otthonossá és barátságossá tették az egész rendezvényt. Köszönjük munkájukat!

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató