Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

A Falumúzeum gyűjteménye újabb tárggyal gazdagodott

2 122

Egy mázsát ajándékoztak (pontosabban ajándékozott) Zsombó Zoltán egy idős ismerőse megbízásából.
Ez a tárgy, egy fából készült mázsa, mázsáló, vagyis mérleg. Kicsire (80 x 66 cm a raklap, 100 cm a mérősúly tartó) készítették a 19. – 20. századi századforduló tájékán, 1923-ban ellenőrizték, hitelesítették. Azért ilyen kicsi, mert hordozhatóként használták. Kocsira feltéve vitték a piacra is, rajta mérték az áru tömegét. Rengeteg fajtáját ismerjük ennek a népszerű kicsi mérlegnek. Sajnos a hozzá való összehasonlító tömegmintákat (súlyokat) nem tudta ideadni a volt tulajdonosa, úgy hogy nem teljes értékű a tárgy. Akinek van ilyen mázsához való súlysorozata, szívesen átvenné a falumúzeum.
Zsombó úr ajándékát a szélmalomban helyeztük el, (remekül megtisztította, szakszerűen konzerválta Jenei Krisztina malomgondnok) ott lehet megtekinteni november 1-ig, ugyanis október 31-én bezár a szélmalom és a falumúzeum is. Nyitás 2004. április 1-jén.
A télen azért kell bezárni minden évben, mert egyik épületet sem lehet fűteni. 
A téli időszakban is szívesen fogadunk látogatókat (egyéneket és csoportokat is) előre bejelentkezés esetén. A (63)364-557-es telefonon lehet mindkét helyre bejelentkezni. 
Ugyancsak ajándékba kaptunk egy 1903-1904. évi szőlőoltvány árjegyzéket, melynek a 34. oldalán Bartucz András szegvári akkori lakos levele olvasható. Az ajándékozó Bartucz András Derekegyházáról, akinek a nagyapja az előbb említett. Köszönjük az érdekes adatokat tartalmazó árjegyzéket.
A harmadik ajándékot, amelyről örömmel tudósítom a kedves Olvasókat, Lukács István Kántor utcai lakostól kapta a Falumúzeum. Az ajándék nem más, mint az „Ország – Világ Képes Lap a Magyar Művelt Közönség Számára” című képes magazinnak a beköttetett példánya. 1882-ben adta ki, Wilckens F.C. és Fia Kiadó és tulajdonos Budapesten a Koronaherceg utca 3. szám alatt. A felelős szerkesztője Dr. Szinnyei József volt. Két hetenként egy füzet jelent meg. Ez a példány a III. évfolyam bekötött példányait tartalmazza. Előfizetési ára bérmentes postai szétküldéssel negyedévre: 2 frt 50 kr, félévre: 5 frt, egész évre: 10 frt.
Az Ország-Világ közölt híreket, esszéket, novellákat, tudósításokat, sőt folytatásos regényeket is.
Gyönyörű rézmetszetes illusztrációkat alkalmazott. Rendszeresen beszámolt a zenei életről, színházról, foglalkozott régészeti ásatások ismertetésével, vadászattal, útibeszámolókkal is.
Köszönjük az ajándékot.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató