Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Közmeghallgatás

2 445

2003. november 11-én közmeghallgatást tartott Szegvár Nagyközség Önkormányzata. Jelen volt 125 lakos és 11 képviselő.
Szenczi Sándorné polgármester asszony köszöntötte a megjelenteket, ismertette a napirendet.
Farkas Sándor országgyűlési képviselő tájékoztatta a lakosságot az uniós csatlakozás körüli gondokról, valamint a 2004-es költségvetés nehézségeiről. Elmondta, hogy december közepén nyílt estét fog tartani Szegváron, ahol részletesen beszél a költségvetésről.
Nagy Sándor képviselő szerint 1974 óta – amióta ő a közéletben részt vesz – minden évben nehéz a költségvetés. Kiemelte az önkormányzatok rossz finanszírozását.
Farkas Sándor válaszában elmondta, hogy pártjának voltak törekvései az önkormányzatok finanszírozásának megváltoztatására. Igazi problémát abban látja, hogy a gazdaságból nincs annyi bevétele a költségvetésnek, mint amennyire szüksége lenne, ezen kellene változtatni.
Hegyi László megkérdezte: Kellett nekünk az EU? Főleg a vidékieket fogja legjobban a csatlakozás sújtani.
Farkas Sándor véleménye szerint Magyarország fejlődéséhez szükséges a csatlakozás. A koppenhágai szerződésbe minden magyar állampolgár számára előnyös pontok nem kerültek bele.
Szenczi Sándorné ezután a költségvetési helyzetről tájékoztatta a lakosságot. A forráshiányos önkormányzatok pályázatot tudnak benyújtani. Az előző évben Szegvár Nagyközség Önkormányzata 45 millió forintot, míg ebben az évben I. fordulóban 25 millió forintot kapott. Benyújtották az ÖNHIKI-s (Önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok részére kiírt) pályázatot a II. fordulóban is. Szólt arról, hogy mely bevételeket fordítja az önkormányzat fejlesztésre. Tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy az újfalusi iskolában készül a WC, melynek költségvetése 6,8 millió Ft. Elsőként pályázatot nyújtottak be a megyei önkormányzathoz, ahol megítélték a beruházás 70%-át. Időközben tudomásukra jutott, hogy erre a célra a pénzügyminiszterhez is be lehet nyújtani a pályázatot. A pályázatot benyújtották és 6 millió Ft-ot nyertek. Így a beruházást ebből a pályázatból finanszírozzák. A megyétől kapott támogatást a következő évben fel tudják használni ugyanerre az intézményre, más műszaki célú beruházásra. 
Elmondta, hogy a két temetőben az útfelújítás, valamint az öregfalusi temető parkolójának elkészítése 5,12 millió Ft-ba került. Az öregfalusi temetőben azt a területet, ahová majd temetni fognak, feltöltötték. Szólt arról, hogy a település rendezési terve a jövő év végén le fog járni. A rendezési terv elkészítése 7 millió Ft-ba fog kerülni, melyre 4 millió Ft támogatást kaptak pályázaton. A könyvtár tetőszerkezetének javítására pályázaton 1,9 milliót nyertek. A közelmúltban három nagy pályázatot nyújtottak be. Az egyik pályázatot a sportpályára nyújtották be, melyből főként az épületet szeretnék felújítani. A másik pályázat 20 millió Ft-ot meghaladó, és az iskolai informatikai technológia fejlesztésére adták be. A harmadik nagy pályázat pedig a Művelődési Ház, az Egészségház és a Polgármesteri Hivatal teljes rekonstrukciójára nyújtották be. A beruházás költségvetése 181 millió Ft. Ebben az esetben 18 millió önerő szükséges.
Ismertette, hogy a költségvetési koncepció készítésekor elsőként vizsgálják, hogyan tudják a bevételeiket növelni. Ez tartalmazni fogja a szolgáltatók díjemelését, a kommunális és iparűzési adó alakulását. Ezek mértékétől fog a képviselő-testület dönteni. Ezután megnézik, melyek a nagyon fontos feladatok. Elsődleges az intézmények működtetése. A fejlesztésekre megpróbálnak pályázni.
Ezek után a polgármester asszony a szennyvízcsatorna-hálózattal kapcsolatban elmondta, hogy néhány kiegészítő szerződés után folyamatban van a létesítési engedély megadása. A beruházás megvalósításához két pályázatra számítanak. Amennyiben ezeken nyer az önkormányzat, elindíthatja a beruházást. Ettől az időponttól kell elkezdeni fizetni az élőtakarékossági szerződésben foglalt összeget.
Ezután a Kiskundorozsmai Szélmalom Kábeltévé Szövetkezet munkatársai kaptak szót. 
Tímár Lajos ügyvezető igazgató a szövetkezetről beszélt, majd Ballai Ferenc műszaki vezető mutatta be a szolgáltatást. Sokan kíváncsiak voltak a kínálatra, amit nagyon szemléletesen tártak az érdeklődők elé.
Mára már minden lakásba eljutott az ajánlat, tanulmányozhatja minden érdeklődő.
(Az azóta felmerült kérdésekre e-mailen kértem választ és azt külön cikkben közöljük.)
A közmeghallgatás végén a polgármester felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy készüljenek a télre. Kérte, hogy a fákról az utakra benyúló ágakat vágják le, az út szélén ne hagyjanak semmi akadályt. Elmondta, a közterület-felügyelő feladata lesz az ilyen akadályok elpakoltatása. Kérte továbbá, hogy az árkok takarítását végezzék el, az átereszeket ne temessék be földdel! Az Ellátó Szervezet folyamatosan gyűjti az árkok szélén levő levélkupacokat.
Ismertette, hogy a közösségfejlesztés kapcsán felmerült a gyógyszer-, valamint a hétvégi ügyelet kérdése. Kifejtette, hogy a patika csak akkor lehet nyitva, ha egy patikus jelen van. Viszont egy gyógyszerésztől nem lehet elvárni, hogy az év 365 napján dolgozzon. A fiókpatika nyitásával kapcsolatban kikérik a megyei főgyógyszerész véleményét. Törvény szerint ekkora településen csak egy gyógyszertár működhet. Szólt a gyógyszerhiányról. Elmondta, mindenképpen a gyógyszerész úrral együttműködve megnézik, mit tudnak tenni a probléma megoldása érdekében. 
A lakosság részéről több kérdés nem hangzott el, a polgármester asszony megköszönte a lakosok jelenlétét és a közmeghallgatást bezárta.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató