Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Látogatóban a “Frézike” Családi Napköziben

1 999

– Sanyika! Légy szíves vidd be ezt az autót oda a szobába! Tudod nem szabad ide kihozni. Jól van, ügyes vagy! – Hallom Danó Andrea gondozónő határozott, mégis kedves hangját a családi napköziből a szép nagy ablakon keresztül, ahogy kopogtatom a bejárati ajtó üvegét, bebocsátást remélve.
Az utcai kaputól a bejárati ajtóig a csöpp udvaron keresztül jutunk, ahol láthatók az udvari játékok, akkora fedett homokozó, ami elég egy hat-nyolc gyermekes család gyermekeinek is, valamint néhány más kinti gyerekjáték. 
Maga az épület kis parasztház. Kívülről nem különbözteti meg semmi a többi hasonló háztól.
Belülről annál inkább! Amikor beenged Andrea, azonnal körül vesz a ragyogó tisztaság. Praktikus, könnyen takarítható burkolatok, mosható csempék mindenfelé. A bakancsom lekívánkozik a lábamról, úgyhogy engedélyt kérek törlőruhára való lépésre. Igaz, így egy kicsit korlátozva lett mozgásom, de azonnal feltörölhettük a bakancsnyomot, ha megmozdultam fotózáshoz. 
Az egyik ajtó sarkig tárva – minek becsukni, mikor az egész belső teret fűtik, 20 Celsius-fokon felüli a hőmérséklet – belátni a nagy foglalkoztatóba, ahol a gyerekek vastag zokniban, szobacipőben szaladgálnak, játszanak. A túlsó sarokban egy nagy rekamié, az elülső oldalon két pici asztal, hozzávaló székekkel, mellette tv-videó, majd egy játékszekrény. Kevés bútorzat, mindenfelé játékok.

– Mikor kezdték a működést?

– 2000. áprilisában kezdte működését a Frézike Családi Napközi. Most leszünk négy évesek áprilisban. Csak hét gyerek lehet kis bölcsődémben. Ezért szinte mindig zsúfolva vagyunk. Már 2004. szeptemberére is majdnem teljes a létszám, alig van egy-két szabad hely. Sőt már 2005-re is bejelentkeztek néhányan. Pedig ez a szülőknek külön anyagi megterhelés, most meg különösen, mivel nem tudja emelni a támogatását az önkormányzat, nekem lesz muszáj növelnem a térítési díjat. 

– Milyen diploma, végzettség szükséges a családi napközi működtetéséhez?

– Szakirányú végzettség nem kell, de szakirányú tanfolyamot kell végezni. Én még Pesten tanultam, mostanában már a közelben is van ilyen tanfolyam. Édesanyám az állandó segítőm a gondozásban is. Családi kisegítőként szerepel.
– A belsőtér kialakítására, a környezet esztétikumára is nagyon vigyáztak.
– A foglalkoztató helyiséget úgy rendeztük be, hogy bátran szaladgálhassanak, mozoghassanak az apróságok. Egy-két pici asztal székekkel, egy nagy rekamié, játékszekrény foglalja csak a helyet. Minden helyiség könnyen takarítható, mosható.

– Mit ad a térítési díjért? 

– Négyszeri étkezést: reggelit, tízórait, ebédet, uzsonnát, felügyeletet, gondozást, nevelést. Az ebédet az óvoda konyháján főzik, én szállítom haza a szükséges mennyiséget. Nagyon jól főznek az óvodában, ha fűszeresebb, nehezebb étel kerül az étrendbe, nekünk külön készítenek kicsiknek valót. Meg vagyunk elégedve a koszttal, az étel életkornak megfelelő összetételével, tápanyagtartalmával. A tízórait és uzsonnát mi készítjük el édesanyámmal. Tízóraira sokszor gyümölcsöt, eredeti gyümölcslevet adunk.

– Meddig tartózkodnak a bölcsődében a gyerekek?

– Általában fél nyolctól délután négy óráig vannak itt a gyerekek, de lehetőség van arra is hogy korábban vagy később hozzák, arra is, hogy később vigyék el őket, ha valami közbe jön az anyukának, apukának. Hétvégi családi program esetén hétvégi ügyeletet is szívesen vállalok.

– Mit tartalmaz a nevelés, gondozás a gyakorlatban?

– Ezek a gyerekek még olyan korban vannak, amikor még az a feladata a felnőttnek, ha nem az édesanya keze közelében vannak gyerekek, hogy megtanuljanak önállóan vagy kis segítséggel enni, mosdót használni, evőeszközt – most még kanalat – használni, sőt beszélni. Sokat foglalkozom a beszéltetéssel, az önállóság fejlesztésével, természetesen játszás közben, mindig lehetőséget és teret biztosítva a játéknak. Tanulunk mi verset is. A legfontosabb az önállóság, mint említettem. Van olyan picikém, aki itt szokott le a pelenkáról! 

– Milyenek ezek a mostani apróságok?

– Nagyon akaratosak, otthon sokszor szófogadatlanok, ahogy mondják az anyukák. Itt nagyon aranyosak, olyan igazi kisemberkék. Szeretnek ide járni, sokszor alig akarnak hazamenni. Olyan jól összeszoktak már. Fogékonyakká válnak, így együtt jobban és gyorsabban megtanulnak mindent. Akik innen kerülnek óvodába önállóbbak, okosabbak.

– Mennyi térítési díjat fizetnek a szülők?

– Egyenlő díjat fizetnek, nem teszünk különbséget jól kereső és kevesebbet keresők között. Mostanában azonban izgulok az energiaár emelkedése miatt.
Ennek ellenére én szükségesnek tartom a bölcsődét.

– Köszönöm a beszélgetést!

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató