Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Néptánc gála

1 013

Kérjük vedd figyelembe, hogy ez a bejegyzés már több mint egy évvel ezelőtt jelent meg, így lehet, hogy ma már nem aktuális információkat tartalmaz.


Március 13-án ismét láthattuk a Dobbantó Néptáncegyüttes gálaműsorát. Nekem úgy tűnt, hogy régen volt már hasonló esemény, régen láttam már a táncosokat egy műsorban fellépni.
Most kigyönyörködhettem magam. A közel 2 órás műsorban mind a négy csoport megmutatta mit tanult, mennyit fejlődött az elmúlt évben.
Első számként Gulyás László: Széki muzsika című fúvószenekari művére széki táncokat mutatott be a Dobbantó. A koreográfiát Magyar Imre és Bagi Ferenc készítette a Szentes Városi Fúvószenekar óévbúcsúztató koncertjére. Aki ott volt december végén a szentesi sportcsarnokban láthatta ezt a táncot fúvószenekari kísérettel. Lenyűgöző volt a két művészcsoport összhangja. Most is nagyon szép volt ez a tánc.
Másodikként Somogyi játékok és karikázót adtak elő az Aprók, a legkisebbek.
Harmadik számként Bistey Attila: Vigyázz, ha jön a pányvás című koreográfiáját a Gyöngyvirág – Hóvirág csoport táncolta el.
Negyedikként Nagy Anikó: Szlavóniai karikázó című koreográfiáját ekkor láthattuk először a nagylányok előadásában.
Ötödikként Kanász és ugrós Somogyból címmel az Aprók tánca következett. A legfiatalabbak most ismerkednek az eszközhasználattal és a párban táncolással.
Hatodikként Csurka Nándor szólótáncát láthattuk. Ezzel a Felső-Tisza vidéki pásztorbotoló című tánccal a gyermek szóló táncversenyen az országos döntőbe jutott. Úgy gondolom nem véletlenül, hiszen minden mozdulata rátermettségét bizonyította.
Fantoly Gyula: Mérai táncok következett. Ezt a koreográfiát is először láthatta a szegvári közönség.
Darmos Éva-Darmos István: Bodrogközi táncok koreográfiáját adta elő az ifjúsági csoport.
Kilencedikként két profi szinten táncoló fiatal mutatkozott be. Vajdaszentiványi verbunk forduló és cigánycsárdást táncolt Magyar Nóra és Bagi Ferenc.
Balogh Ildikó-Fantoly Gyula: Nyárádmagyarósi táncokat mutatott be az ifjúsági csoport. Nekem tőlük talán ez a tánc tetszik a legjobban. A gyönyörű ruhákban, lendületesen előadott tánc mindig magával ragad.
Tizenharmadikként Fiúk és lányok című koreográfiát konferálta be Lukács Istvánné, amelyet a Gyöngyvirág – Hóvirág csoport adott elő. Nagy hatást keltett, amikor a fiúk tánca után bejöttek a lányok és nem táncruhában, hanem egyszerű fehér ingben és fekete nadrágban fiús motívumokat táncoltak, szinte felelgetve a fiúk lépéseire. Nagyon érdekes volt.
Végezetül Bistey Attila: Kisszekeresi játékok és táncok című koreográfiáját mutatták be a legnagyobbak. A z ifjúsági és a Dobbantó csoport tagjai nagyon jól mutattak együtt. Az a sok csinos lány, és szép magas fiúk igazán jól mutattak a színpadon, amellett, hogy természetesen nagyon jól is táncoltak.
Ismét egy tartalmas estét tölthettünk el a néptáncosok körében, elmerülve a különböző tájegységek dallamaiban, figyelve a hasonló, de mégis egy-egy vidékre jellemző táncmotívumokat. Láthattuk a fejlődést a kisebbeknél, és láthattuk, hogy milyen szintre lehet elérni 8-10 évnyi gyakorlás után. Minden táncos gyereknek további sikereket kívánok és kitartást a táncolás mellett, mert ez örök érték marad az életetekben.
A fellépő gyerekek táncaiban sok meghívott vendég, szülő, nagyszülő, hozzátartozó gyönyörködött most is, mint már 1964 óta minden alkalommal, amikor csak bemutatkozik a táncegyüttes. 35 éve Magyar Imre vezeti a csoportot, de több évtizede mellette van felesége is, akiknek köszönhetjük, hogy ennyien megismerkedhettünk a néptánccal ki úgy, hogy táncolni járt, ki úgy, hogy nézőként vett részt a néptáncosok életében. Kitartó munkájuk sok sikert hozott a Dobbantó Néptáncegyüttesnek.
Többen segítik anyagiakkal is a táncosokat. Magánszemélyek, szülők, vállalkozók, önkormányzat. Az idén Fekete András és Csurgó Imréné részesítette nagy értékű ajándékban a táncosokat. 
Szép estét tölthettünk el együtt a néptáncot szerető emberekkel. Várjuk a következő fellépéseket, hogy hasonló élmények gazdagítsanak bennünket.

Iratkozz fel a Szegvár Online híreire!

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató