Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Szegvárnak ötös szeretetből – Vendéglátás szegvári módra a Máltásoknál

1 883

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szentesi Szervezete nevében szeretnénk köszönetet mondani a szegvári Máltásoknak azért a nagylelkű segítségért, amit az Erdélyből érkező csángó gyerekek üdültetéséhez nyújtottak.
11. alkalommal érkeztek Szentesre gyermekek Erdélyből nyaralni, és minden évben megtapasztaljuk azt az őszinte örömet, amit ezzel nyújtani tudunk elsősorban azon kisgyermekeknek, akik még nem jártak Magyarországon. Vagy ha jártak is, a mi vidékünkön, még nem. Nem tudták milyen a strandon fürdeni, vagy Ópusztaszer történelmi levegőjét szívni, végigjárni a Kecskeméti nevezetességeket. Az idén még egy budapesti kirándulás is belefért e programba, ahol a Csodák palotája mellett, az Állatkert jelentette a nagy élményt. De a kérdésre, hogy mi tetszett Budapesten a legjobban, mindannyian a Parlamentet említették. Az egész hét a nagy rácsodálkozásban telt el. Ennek fontos állomása volt Szegvár.
Már a tervezéskor gondoltunk arra, hogy a környező települések közül Szegvár nyújtja a legjobb lehetőséget a kirándulásra. Ekkor még gondolni se mertünk arra, hogy egész napos remek program vár minket a máltai testvérek jóvoltából.
Érdiné Rózsika olyan programot készített elő, hogy csak azt sajnáltuk, nem vittünk újságírókat Szegvárra, akik elvitték volna a falu vendégszeretetének jó hírét. Ennyi melegséget, ennyi önzetlen segítőt, ennyi finom ételt sehol nem kaptunk. Csak azt mondhatom, vendéglátásból Ötöst érdemelnek a szegvári máltások.
A program a Katolikus Körben kezdődött, ahol Érdiné Rózsika fogadta kis csapatunkat Kovács János atyával, aki a Szentesi Szervezet lelki vezetője. A gyimesi gyermekek nagy szeretettel hallgatták Piti Magdikát a templomban. Még egy kis rögtönzött hangversenyt is halhattunk a vendégek szép énekeiből, mielőtt a karzatról is megcsodáltuk a belső teret. És mi következett utána? Nem a megbeszélt múzeumlátogatás, hanem előtte Hérányné Rozika néni házánál a szegvári lakodalmas kalács készítésének fortélyait mutatták be azok az aranyos asszonyok, akik idejüket és fáradtságot nem sajnálva dagasztották, fonták, sütötték a finom kalácsot. Mosolyogva avatattak be minket a fortélyokba. Aztán a kemencénél alig vártuk, hogy kivegyék az első tepsivel. Pillanatok alatt elfogyott azon melegében a finomság.
A múzeumban Kovács Lajos nyugalmazott iskolaigazgató mesélt nagy szakértelemmel a régmúlt időkről, az itt élő emberek kultúrájáról. Meg is foghatták a gyerekek a több ezer éves leleteket.
A vártnál is nagyobb élményt jelentett a Babaház, ahol Antal Péterné Gyöngyike mesélt az elvarázsolódott hallgatóknak. Órákat tudtunk volna ott tölteni. Hiszen ezek a gyermekek talán nem dúskálhattak úgy a játékok közt, mint az itteni kicsik.
Következett a volt Megyeháza bemutatása, ahol sok érdekes történetet mesélt Dr. Mészáros Imre. Majd a finom gulyásleves, amit a nénik készítettek. Mindenki többször szedett, és csak a kalács volt, ami még jobban ízlett mindenkinek. A kézműves foglalkozás délután, még a felnőtt kísérőket is lázba hozta. Készültek a karkötők, kicsi emlékkönyvek. Mind- mind olyasmi, amit otthon megmutatva, boldogan lehet mesélni Szegvárról, az emberekről, a barátságról, a szeretetről.
Szívből köszönjük a szegváriaknak, hogy példát mutattak vendéglátásból, emberszeretetből. Erdélybe is elment a híre, milyen nagyszerű emberek laknak ezen a tájon.
További eredményes munkát és jó egészséget kívánunk a szegváriaknak!
Őszinte tisztelettel: Farkasné Márton Katalin
a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szentesi Szervezetének vezetője

Ezúton szeretném megköszönni, mindazoknak a munkáját és segítségét, akik ezt a napot széppé tették.
A finom leves főzést: Csatordai Sándorné, Lekrincki Béláné, és Német Andrásnak.
A kalács sütést: Hérány Boldizsárné, Piti Sándorné, Gila Lászlóné, Bora Istvánné, R. Nagy Mihályné, Magyar Antalné, Antal Lászlóné, Kovalcsik Ferenczné és Szabó Laurának.
A kézimunkák készítését: Dr. Agócs Lászlóné, Mihály Károlyné, Vassné Agócs Ilona, Agócs Emília, Nagy Gabriella, Csatordai Márti és Piti Magdolnának.
A szállításban való segítséget: R. Nagy Mihálynak.
Isten áldja meg segítő kezeiket!
Köszönettel: Érdi Lászlóné M. M. Sz. Csoport Vezető

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató