Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Ajándék a Falumúzeumnak

1 899

Egy értékes szép ajándékot kapott a Falumúzeum Kórógyi Antal 74 éves Szentesi utca 13. szám alatti lakostól. Egy 1888 december 31-én Bihari András részére kiállított „honvéd végelbocsátó” levelet ajándékozott a Falumúzeumnak.
Bihari András 1856 évben született Szegváron, római katolikus földműves volt. A császári királyi 46-ik és 101-ik gyalogezredben, mint gyalogos 10 évet, 11 hónapot és 10 napot , a magyar királyi 2. honvéd féldandár, honvéd zászlóaljnál mint honvéd 2 évet, összesen 12 évet, 11 hónapot és 10 napot szolgált.
Ez az obsitlevél tartalmazza még azt is, hogy a „törvényszabta sorhadi és honvédségi védkötelezettségének 1888. év végével teljesen eleget tévén – a honvédség kötelékéből – a népfelkelési kötelezettség fenntartása mellett – ezzel elbocsáttatik”.
Köszönjük a különleges ajándékot.

Kedves múzeumbarátok !
Hajdanában igen sokan szőttek, fontak községünkben. A sokak által termesztett kendert, lent és az ugyancsak sok családnál tartott juhokról lenyírt gyapjút dolgozták fel helyben. Ennek bizonyítéka a már felkutatott és begyűjtött rengeteg tárgyi eszköz: kallantyú, guzsaly (gyalogrokka), rokka, gereben, kézi kártoló, kendertörő, stb. Viszont nincs egyetlenegy szövőszék sem. Ugyancsak nincs, illetve csak kevés található raktárunkban az itt készített háziszőttesekből: lepedő, törülköző, asztalterítő, fogóruha stb. A háztartásokban még lehet belőlük. Jó lenne ezeket begyűjteni a múzeumba, mert előbb utóbb kidobás lesz a sorsuk, pedig jó lenne megőrizni őket az utókor számára. Ha nincs erejük vagy idejük behozni a falumúzeumba, szívesen elmegyek érte. Ha szükséges, némi pénzt is tudok fizetni. 
Értesítsenek telefonon: (63)364-557 vagy mobilon: (30)5459-146.

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató