Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Médiák-méDiák

692

Kérjük vedd figyelembe, hogy ez a bejegyzés már több mint egy évvel ezelőtt jelent meg, így lehet, hogy ma már nem aktuális információkat tartalmaz.


Vonzó dolog a média. Mindannyiónkat érdekel, mindenkinek van véleménye róla. Legtöbbünknek a hibáiról és hiányosságairól. Milyen lehet azt csinálni, érte és benne lenni? Kipróbálná?
Közösségi felmérésünk kérdőívein 20-an jelezték azt, hogy írnának újságba. 32-en ikszelték, hogy rádióznának és szintén énnyien, hogy kábeltévéznének. 12 fő pedig azt írta, hogy részt venne nyilvánossággal foglalkozó képzésen. Mi a Közösségfejlesztők Egyesülete, pontról pontra konkrét lépéseket tettünk és teszünk ezekben az ügyekben is. Gondolom nem kívánják, hogy részletesen szóljak ez irányú munkánkról. Regényes és tanulságos az egy év alatt megtett út. Sajnos többen elkedvetlenedtek útközben, de hiszem, hogy csak átmenetileg.
Elsődlegesen arról az örömteli hírről számolok be, hogy „Média Műhely” alakult és szombatonként 9 órától délig közösen egymást segítve igyekszünk alkotni a Művelődési Házban. Lelkesítő dolog ez! További jelentkezőket is várunk! Egyértelműen a produkciók elkészítése áll a középpontban. Az első munkákat már ezeken az oldalakon is olvashatják, pedig még csak kéthetesek vagyunk. Azonban nem csak írunk. Ismerkedünk az újságírás, a riporterkedés és a közszereplés jogi és szakmai követelményeivel is úgy, hogy méltó legyen egy „műhelyhez”, minden esetben egy-egy munka elkészítésének kapcsán. Az első az alkotás! Vannak, akiket az operatőrködés, a hang- és képanyagok számítógépes szerkesztése érdekel. Ezt az igényt is teljesítettük, a programokkal való megismerkedés folyamatosan történik. Tehát két irányban is folyik a műhelymunka, tartalmi és technika területen külön-külön. Ezúton is hívunk benneteket közénk. Idősebbeket és időseket is, hiszen mégiscsak jó lenne, ha a maguk dolgáról és meglátásaikról ők beszélnének. Részletesebb tájékoztatás a (30)5218107-es telefonon.
Gondolják el! A következő hetekben létre hozunk egy olyan kis bázist, ami mesze meghaladhatja eddigi elképzeléseinket. Itt döntjük el mit írjunk, milyen műsorokat készítsünk. Lehet valaki bemondó, lehet csak egy hang, egy cikkíró, egy tudósító, egy riporter, de lehet szerkesztő vagy például operatőr egy komoly kamera mögött a szegvári stúdióban. Hát nem nagyszerű!? Még senki nem maradt le semmiről!
A továbbiakban a sajtó és média ügyben való egyes hozzáállásokról szólok. Vonzó dolog ez a média, írtam az előzőekben is. Éppen ezért felelősség feltenni a kérdés egy kérdőíven arról, hogy szeretne-e rádiót, tévét. Mit sugall ez? Hát nem azt, ha akarjátok akkor lesz?! 666 válaszadóból 378-an igent és 166 ember nemet húzott be. Lehet lebecsülni a 666-os számot, csak egyet nem lehet, azt az arányt nem figyelembe venni, amit a 378 igen jelenít meg. Vagy tegyünk úgy, mintha misem történt volna? Hát nem ilyen fából faragtak bennünket. Amikor kérdeztünk, sokan jelentkeztek. Amikor megállunk beszélgetni, van véleményünk. Amikor mások véleményét kellene megismertetni, akkor meg inunkba száll a bátorság? Nem fontos talán, hogy mások véleményét közvetítsük a közösség felé? Bizony nehéz a közösen vallható és vállalható értékek megtalálása. Hát még milyen nehéz azt úgy közvetíteni, közrebocsátani, hogy összetartozásunk minőségét is javítsa.
Ugye fontos dolgok ezek? 50 éve megnyílt a Könyvtár, 40 éve megépült a Művelődési Ház, mert időszerűvé és halaszthatatlanná váltak. Betöltik szerepüket. Nem kell azonban sokat erőltetni magunkat, hogy felismerjük azt, ami az információ világában nélkülözhetetlen elem. Helyi médiák! Azért írom le úgy is, hogy méDiák, mert most tanuljuk, de már tanuljuk. Tanulni kell a mikrofon mind a két oldalán.
Többre van azonban szükség. Mi többre? Hát lehetett volna Könyvtár és Művelődési Ház csak lelkesedésből? Mi többre? Támogatásra. A működés valódi feltételeinek megteremtésére is. Elhangozhat olyan vélemény, hogy „Ne gondolják már, hogy a testületi ülésről egyenes közvetítést adnak”. Miért? Szerencsére ez nem a képviselők többségének az álláspontja, és nem ilyen a vezetők hozzáállása sem. De mégiscsak van egy kis gond. Az ilyen erőteljes hang nagyon messze hallatszik, míg a halk meg elég kétes sorsú. Ezen változtat a média, és amíg ez meg nem történik addig bizony kritizálni is alig mer az egyszerű publicista.
Miről van például szó? 50000 Forint éves támogatás a Szegvári Naplónak nem éppen sok… Sőt véleményem szerint humoros. No, de miért ne lehetne például ezt és az ilyen véleményeket leírni különösebb következmények nélkül? Nem folytatom, hátha a hozzászólók kiteljesítik e képet. Bizony az lesz a demokrácia. A médiák közreműködésével őszintébb és tisztább kép alakul ki saját állapotainkról, és fejlődni fog közösségi értékrendszerünk, javulnak közállapotaink, közérzetünk egészségesebb testet ölt, végül is jobb lesz, érdemesebb lesz szegvárinak lenni. Ugye? Kíváncsi vagyok, hogyan fogjuk ezt közösen elfogadni? Ha „ügyeinket” megkerülnénk kútba dobottá válnának a támogatások és magunk erőfeszítései is.
Beszéltem közös és közösségi értékeink bemutatásáról, azt azonban keresve találja meg az ember. Hát ez a válaszunk minden negatív véleményre.

Iratkozz fel a Szegvár Online híreire!

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató