Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Mert bezárják a kaput

728

Kérjük vedd figyelembe, hogy ez a bejegyzés már több mint egy évvel ezelőtt jelent meg, így lehet, hogy ma már nem aktuális információkat tartalmaz.


Néhány nappal ezelőtt a gyermekek egészséges táplálkozásáról hallottam egy beszélgetést a rádióban. Kérdezték a témáról a gyermekeket, tanárokat, konyhavezetőket, iskolai büfé vezetőt, szakorvost. A szakemberek egyértelműen állást foglaltak abban, hogy a mai ifjúság (általános iskolás és középiskolás fiatalokról van szó) nem táplálkozik egészségesen. A megkérdezett fiatalok arról beszéltek, ők sok vitaminnal dúsított italt, Colát, isznak, szeretnek gyorsétteremben étkezni, ahol egészséges ételeket fogyasztanak, nincs idejük otthon reggelizni, ezért a boltban , iskolai büfében vásárolják meg a reggelit és a tanteremben fogyasztják el.
Mi a helyzet itt nálunk, falun, az általános iskolás korosztály esetében?
Nem készítettem semmilyen szintű felmérést – bár nem ártana egyszer elemezni ezt a témát – de elmentem a központi iskolába, ahol beszélgettem Mészáros Jánosnéval az iskolában működő kisbolt vezetőjével és néhány napközis tanulóval. Miért éppen vele beszélgettem? Azért, mert ő nap, mint nap találkozik a fiatalokkal, látja és tudja mikor milyen italt, ételt vásárolnak és fogyasztanak. Néhány méterre van tőle a napközis étterem és a konyha, mindig tudja mit főznek, hogyan viszonyulnak az aznapi ételhez a gyerekek. Szóval „rálátása van” gyermekeink táplálkozására.
Első meglátása, amit a megkérdezett gyerekek is alátámasztottak az, hogy a gyermekek fele nem reggelizik otthon, hanem zsebpénzt kap, amiből vásárol az útba eső boltokban olcsóbb, drágább, egészséges, avagy egészségtelenebb ételt. Sokan közülük az iskolabolt választékából reggeliznek. Az itteni választék már megfelel az egészséges táplálkozás követelményeinek. Nem lehet kapni az egészségtelen Colát, amit szinte minden gyermek kedvel és fogyaszt, ha hozzájut. Chips és egyéb olajban sütött – ezért bizonytalan tápértékű – kedvenc is csak elvétve kapható. Van viszont – többek között – sok fajta tápláló csokoládé, kifli, zsömle.
Sokban hozzájárul a gyermekek reggelizéséhez az iskolatej, amit az állam biztosít minden szegvári kicsi és nagyobb gyermeknek. Az önkormányzat a tej áfáját fizeti, Mivel mindenki kap tejet az iskolában, az otthoni reggelizés abból állhat, hogy a tejhez szükséges süteményt, egyéb hozzávalót elkészítsék a szülők. Az otthoniak nyertek egy kis időt, a gyermekek pedig egészséges ételt reggelre. Nem kell az egész délelőttöt átéheznie a fejlődő szervezetnek.
Azt is érdemes lenne megnézni, miért nem reggeliznek otthon rendszeresen. Többen azt mondják erre egyszerű a válasz: mert az édesanya, édesapa dolgozik, nincs idő reggelizéssel tölteni az időt. Több családnál hamarabb elmennek dolgozni a szülők, mint ahogy iskolába mennek a gyerekek. Ha megnézzük reggelente az iskolákat, bizony mindennap találunk kicsi- és nagyobb diákot már korán reggel, hét óra körül. El kellett jönni otthonról, mert a dolgozni menő szülők bezárják a kaput.

Iratkozz fel a Szegvár Online híreire!

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató