Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Tehetséget talált az Én ezt tudom!

0 364

Kérjük vedd figyelembe, hogy ez a bejegyzés már több mint egy évvel ezelőtt jelent meg.


Januárban újabb kiállításra került sor az Én ezt tudom! keretében. A Napfény Galériában bemutatta alkotásait Tóth József fafaragó és Katona Ágnes amatőr festő. A vernisszázson jelen lévő nagyszámú közönség szeretettel és érdeklődéssel tekintette meg az alkotásokat. Sokan hihetetlennek tartották, hogy Tóth József csak két éve foglalkozik fafaragással, alkotásait nézve faszobrászattal. Szobrai gyönyörűen megmunkáltak, nem csak a „fa lelke” él bennük, hanem a faragó gondolatát, is érezhetjük egy-egy alkotásában. Különösen szépek a leegyszerűsített formával ábrázolt emberalakok, melyek a mozgást, a lendületet, a megfeszült izmok erejét és a test kecsességét fejezik ki. 
Ez már az absztrakció egyik formája, mellyel igyekszik a művész a lényegre irányítani figyelmünket.
Nagyon eredetiek és kifejezők a portrék, melyeket családtagjairól mintázott, nagyszerűen kihasználva mindegyik alkotásánál a fa sajátosságait. Tökéletesen igaz az a mondás, miszerint a fa magában hordozza a témát, csak le kell fejteni róla a felesleges anyagot. 
Tóth József őstehetség, hiszen csak két éve farag, mégis olyanok munkái, mintha évtizedek óta csinálná. Munkái között találhatunk olyat is a kiállításon, amely annyira különleges, hogy más faragó még nem is próbálkozott vele: cselekvést, eseményt igyekszik megfaragni. Például a Lúdas Matyiból Döbrögi megverését, valamint Arany János Toldijából néhány epizód kifaragása egy tuskóból. Igen jól sikerült Döbrögi megverése az erdőben… 
Ő is mint a legtöbb fafaragó szimbolista. Ők úgy faragnak, hogy az elvontságba valóságot tesznek. Szimbolikus általában a megszemélyesítő művészet, például amikor a tavasz fogalmát ifjú, kecses nők alakjával fejezik ki. A szimbolizmus mindig a valóságtól és a természettől való távolodást jelenti. Tulajdonképpen már absztrahálnak, vagyis elvonatkoztatnak a valóságtól. Ha alaposan megnézzük Tóth úr alkotásait, ezt látjuk. 
Már évtizedek óta benne van a kezében a kifaragásra kerülő témához tartozó forma. Ez az ő sorsa. 
Katona Ágnes alkotásait már láthattuk egy kiállításon itt a Napfény Galériában. Ügyes amatőr munkák, általában a természetből veszi témáit. Következő kiállításán egészen mások lesznek képei, csakúgy, mint a mostaniak is fejlettebbek az előző kiállításon bemutatott képeihez hasonlítva.

Iratkozz fel a Szegvár Online híreire!

Hozzászólások
Hozzászólások betöltése

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató