Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Civil TV Szegvár

2 461

Ez a felirat jelenik meg – ezután – minden pénteken délután a kábel TV egyik csatornájának adóján. Ezt az adóhelyet könnyen meg lehet keresni, ha léptetjük az adókat egymás után az egyik, bármelyik csatornán. Azt kell figyelnünk – péntek késő délután – hol jelenik meg s szegvári adás. A megjelenés után rögzíteni kell a memóriában, hogy legközelebb is megtaláljuk. Tehát csatorna kiválasztás, TV adó keresés, rögzítés. 
Csak ott tudják ezt elvégezni, ahol bevezették a kábel TV-t, mert csak a kábelen tudják az adást közvetíteni. Eddig 460-an vezettették be lakásukba a kábel TV-t falunkban. Ha nem lenne ilyen drága, biztos többen előfizetnének rá. 
A Civil TV Szegvár műsorát Csorba Gyula szervezi, technikai kivitelezője is ő, illetve segítik őt a kamerások, riporterek, vágók, egyéb technikai munkatársak. Számuk nem nagy, ezért még szívesen fogadnak olyan fiatalabb, idősebb szegváriakat, akik dolgoznának a szegvári TV-nek, mint operatőrök, riporterek, vágók, rendezők stb. 
Maga a műsor egyre szervezettebb. Már egyre inkább meg lehet különböztetni az egyes rovatokat, van saját szignálja az egyes témáknak, olvashatjuk a közreműködők nevét is. 
Rengeteg aktuális témát dolgoz fel egy-egy adáshoz a kis stáb. A témák feldolgozásának műfaja még legtöbbször a riport, mely az újságírásban is a legjellemzőbb és a legtöbbször használt műfaj. Ez a legegyszerűbb is, hiszen a riportalany és a riporter egyenrangú benne, vagyis nem csak az a fontos mit mond a riportalany, hanem az is fontos, amit a riporter mond vagy kérdez. Éppen ezért a riporter felelős az elhangzottakért, leírtakért. Mellesleg a riporter nem csak az elhangzottak tartalmáért felel, hanem az általa használt kifejezésekért, szavakért a helyes-szép magyar beszédért is többek között. 
Más a helyzet az interjúval kapcsolatban. Az interjú, különösen annak néhány fajtája az alanyt helyezi előtérbe, az a lényeg amit ő mond. A beszélgetőtársnak, vagyis az újságírónak teljesen háttérbe kell maradnia, a kérdéseknek csak az a szerepe, hogy kimozdítsák a beszélőt a holtpontból. Mivel az interjú az alany műfaja, ezért például elkészülte- vagyis végleges formába öntése után köteles az újságíró megmutatni neki és jóváhagyatni vele a megjelenést. (Ezt a sajtótörvény is előírja!)
Biztos vagyok benne, ahogy múlik az idő és nőni fog a gyakorlata és tapasztalata a műsorkészítőknek, úgy lesznek változatosabbak a képernyőn megjelenő műfajok. 
Műsortervet, részletes műsort még mindig nem tudunk közölni!

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató