Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Amatőr alkotók a Vármegyeházában

1 636

Jó hallani, hogy mostanában nem üres az ősi vármegyeháza, egymás után rendeznek benne valamilyen látványosságot, kulturális programot.
Ahogy belépünk az öreg kétszárnyas nagykapun, mindjárt szembe tűnik egy változás, mely az évtizedes egyhangú kopottságot, elhanyagoltságot átmenetileg felváltotta: Bugyi Csaba bemeszelte a boltíves bejárati folyosót. A fehér szín remekül kiemeli az emeleti lépcső kezdetét lezáró kovácsoltvas ajtót. Érdemes megnézni.
Most a hónap első napjaiban a szegvári és a környékbeli amatőr festőknek, fafaragóknak tartott a Művelődési Ház – Nagy Sándorné szervezésében – alkotó napokat Szűcs Árpád szegedi festőművész vezetésével. A jelen lévő 8-10 fő alkotó nagy kedvvel dolgozott a kellemes környezetben – hol a nagy teremben, kisebb teremben, az udvaron, az erkélyen, kinek melyik hely volt szimpatikusabb. A festőművész tanár úr maga is festett, festés közben tanulhattak a jelen lévők. Mindannyian azt a technikát szerették volna elsajátítani, amelyet a tanár úr használt. Néhányuknak sikerült is. Szóval termékeny napok voltak a festőművész-jelöltek számára, egymás után születtek az alkotások.
Velük együtt, de egy kicsit távolabb az olajfestéket használóktól, faragta keményfáit Kulbert György faszobrász. Mindhárom nap eljött, megszerette a kellemes környezetet. Tetszett neki a hely- és a társak hangulata is. Az udvari, hatalmas, sok évtizedet megélt fa törzséhez vetve hátát nyerte az energiát munkájához. Elmondása szerint, amikor elfárad, nem kell mást tennie, mint átölelni egy öreg, fa derekát. A fa átadja neki energiáját. Szűcs Árpád festőművész úr pedig abban hisz, hogy nem az ihlet hozza a munkát, hanem a munka az ihletet. Ezért egy festőnek mindig dolgoznia kell, hátha eljön a nagy alkotás elkészítéséhez szükséges ihlet.
Nagy Sándorné innivalóval, zsíros kenyérrel, süteménnyel, kedves szóval látta el a művész aspiránsokat. Már most megkezdte a jövő évi alkotó tábor szervezését. Ez a mostani, amatőr alkotóknak szervezett tábor méltó- és szükséges folytatása lett a művelődési ház által létrehozott amatőr alkotók felkarolásának. Gondoljuk más területen is sikerül majd segíteni az amatőröket, nem csak a képzőművészetek területén.
Milyen jó lenne, ha a helyi művelődés szolgálatába állna a hajdani vármegyeház. Természetesen az is nagyon jó, hogy néha, néha használhatjuk.

 

Kulbert György
(Fotó: Kovács Lajos)
Szanyiné Katona Ágnes
(Fotó: Kovács Lajos)
Szűcs Árpád
(Fotó: Kovács Lajos)
- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Szólj hozzá!

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató