Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

A tölgyfa meséi

2 296

A Forray Máté Általános Iskola udvarán áll egy öreg tölgyfa. Korát csak becsülni tudjuk, az ültetésére tudomásom szerint már senki sem emlékszik. Az 1910-es évek elején készült fotón alig két méteres, vékony törzsű kis fácskának látszik, talán akkor még senki sem gondolta, hogy ilyen terebélyessé növekszik, s megéri az ezredfordulót is. Mára már szinte az egész udvart elborítja árnyékával, ami ballagások, évzárók, évnyitók alkalmával igen jótékonyan hat az ünnepkő közönségre. Lombkoronája a cseréptetőre is ránőtt, s amikor a szentesi tűzoltókat megkértük, vágják le a kellemetlenkedő ágat, bizony ódzkodtak eleget tenni a kérésünknek. 
Tekintélyt parancsoló, tiszteletre méltó ez a tölgyfa, méltán került az iskola emblémájára is. Lehet ez szimbolikusan a „tudás fája”, hiszen intézményünk falai között számos híres ember, tudós, diplomás és becsületesen dolgozó jó szakember nevelkedett, akikre méltán lehet büszke iskolánk jelenlegi tanulóifjúsága. Sokuknak már a nagyszülei, dédszülei is ide jártak, s bizonyára hűsöltek ők is a tölgyfa alatt. 
Megállva a terebélyes fa alatt, mi itt dolgozó tanárok gyakran gondolunk arra, hogy ha ez a fa mesélni tudna, mi mindent mondana el arról, amit az évtizedek alatt látott, hallott, vagy átélt. De ő jótékonyan őrzi a titkokat, ha akarnánk sem lehetne szóra bírni. De ha ő nem beszél, beszéljenek helyette iskolánk volt és mai diákjai! Meséljék el ők, milyen emlék fűzi őket ehhez az intézményhez!
Iskolánk ebben a tanévben lesz 260 éves. Ebből az alkalomból pályázatot hirdetünk.

Kedves mai és volt diákok!
Ha kedvetek van, írjátok le gondolataitokat, élményeiteket, amit elemistaként ebben a többször átépített, kibővített iskolában átéltetek!
A pályázat címe: A tölgyfa „meséi”.
Az írásokat három kategóriában értékeli a szakértő zsűri:
– I. Általános iskolai korosztály
– II. Középiskolások írásai
– III. A felnőttek visszaemlékezései
Az írások terjedelme 10 oldalnál ne legyen több. Készülhetnek a művek kézírással, vagy gépírással, illetve számítógéppel. Az elbeszéléseket az iskola címére kérjük elküldeni március 1-ig. A legjobbakat jutalmazzuk, illetve az iskola honlapján is megjelentetjük. Valamennyit összefűzve az iskolai könyvtárban megőrizzük.
Nagyon örülnénk annak is, ha valaki a fa ültetésének körülményeiről tudna, esetleg van olyan fotója, amelyik régen készült, és a fa is látszik rajta. Nyomon követhetnénk a tölgy fejlődését, s a képek gazdagítanák a kiadványunkat. 
Várjuk a pályaműveket!
Forray Máté Általános Iskola tantestülete

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató