Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Alkotótábor volt a kastélyban

1 711

2006. július 21. és 28 között képzőművészeti alkotótábor volt a Megyeháza termeiben és udvarán. 
Sikeres művészektől lehetett elsajátítani különböző technikai fogásokat a fiatal alkotóknak. Esténként pedig kulturális rendezvényekkel várták a falu és a környező települések lakóit. Napközben festettek, agyagoztak, vagy a fafaragás rejtelmeiben merültek el az alkotni vágyó fiatalok és idősebbek. Este pedig érdekes és értékes előadásokat nézhettek, zenekarok fellépésén szórakozhattak, akik tartalmas nyár esti idő eltöltésére vágytak.
21-én délután „Az örök Biblia” címmel kiállítás nyílt az emeleti rész termeiben. Ez a kiállítás az országot járja. Neves festők, grafikusok, fafaragók alkotásait csodálhattuk meg a falakon. Olyan alkotásokat melyek valamilyen formában kapcsolódnak a Bibliához. A kiállítást Reisinger János irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és számos tudományos cím birtokosa nyitotta meg. Kiemelte a gyűjtemény első darabját, egy tusrajzot. A „Zsoltárokhoz” című képet. Borsos Miklós, Kossuth és Munkácsi díjas szobrász és grafikus művész alkotását, melyet 1980-ban kapott az alkotótól Ő és a felesége. Később más művészek is ajándékoztak képet, vagy vásároltak is bibliai témájú alkotásokat. 2000 óta a kiállítás anyagát az Oltalom Alapítvány kezeli. Mára van egy állandó kiállításuk Körmenden. Itt van a gyűjtemény egy része. A festmények, grafikák, fafaragások másik része pedig az országban vándorol. Ez tekinthető meg napjainkban a szegvári kastély termeiben. Nekem leginkább Füleky Adrienn gongosan kimunkált grafikái tetszettek. De nagyon szépek Németh Gyulának a népművészet mesterének fafaragásai is. 
Mostantól a kiállítás anyagát gazdagítja Kulbert György szegvári fafaragó alkotása, melyet az alapítványnak ajándékozott. Egy teremt a négyszáz éve született Rembrandt, bibliai témájú grafikáinak és rézkarcainak reprodukcióival rendeztek be. Az eredeti művek még néhány hónapig láthatók a budapesti Szépművészeti Múzeumban. A megnyitó második felében dia képekről ismerhettük meg Rembrandt legjelentősebb alkotásait. Elsősorban híres önarcképeit, a családjáról készült portréit, és néhány más művész hasonló bibliai témájú alkotását. Például híres művét a „Tékozló fiú hazatérése” című alkotást több festő feldolgozásában. A kiállítás augusztus 11-ig látható Szegváron.
Vasárnap délután megérkezett a Virók Csilla kiállításának megnyitóján megismert és megcsodált nagyon szép hangú énektanárnő Dorogi Zsuzsanna, aki a hangjával gyógyít. Egy szál gitárral kíséri a saját szerzeményeit. „Üzenet” című albumát szívesen hallgatom én is. Naponta más-más emberek keresték fel és beszélgettek a tanárnővel, aki kicsit természetgyógyász is.
27-én este volt az egyhetes rendezvény záró eseménye. Hangversenyt adott egy különleges hangszeren játszó ma Svédországban élő, magyar származású művész. A zeneirodalom remekeit hallhatta a jelenlévő közönség, Steve Taylor-Szabó pánsípművész előadásában. Előadása mindenkinek nagyon tetszett, a művész úr nagyon szellemes, humoros anekdotákkal, komoly és könnyűzenei művekkel szórakoztatta a közönséget. Minden kínomat, fájdalmamat elfelejtettem, amit a kényelmetlen padon a nagy melegben a hosszantartó üléstől éreztem, mikor a művész úr előadásában felhangzott Brahms „Magyar táncok” című darabja. Nem éreztem szomjúságot, meleget, fájdalmat, mindezt, és mindent elfelejtettem. Csak a zene volt és semmi más. Azt hiszem ezzel a jelenlévők közül mindenki így volt. Nem is maradt el a vastaps köszönetként. 
Az előadás előtt szólított meg egy ötödik gyermekét váró kismama. Megkérdezte, mióta tartanak rendezvényeket a nevelőotthonban? Megkérdeztem, amit egyébként gyanítottam honnan tudja, hogy nevelőotthon volt? Mert a nyolcvanas években Ő is itt élt egy rövid ideig, mondta. Most Szeged környékén lakik férjével, két fiával és két lányával. Újságból olvasott a szegvári programokról, és a hangversenyre ellátogatott családjával. Volt szegvári lakosokkal találkozott a megnyitón is. Arra gondoltam milyen jók ezek a rendezvények, sok embernek elviszik a kultúra szeretetét. Az alkotókra hatással van a Megyeháza patinás ódon épülete. 
Egyik este mikor haza mentem bekapcsoltam a számítógépem és a rajzoló programmal firkálgatni és festegetni kezdtem. Ez a kép született.

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató