Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Én ezt tudom Alkotótábor és Kulturális hét volt Szegváron

0 231

Kérjük vedd figyelembe, hogy ez a bejegyzés már több mint egy évvel ezelőtt jelent meg.


Egy héten át élettel töltöttük be Szegvár főterének patinás épületét!
A volt Megyeház adott otthont a harmadik alkalommal rendezett művészeti tábornak. Első próbálkozásunk a Művelődési Házban volt 2003-ban, majd tavaly már a kastélyban, idén pedig kulturális programokkal kiegészülve 7 napon át, reggeltől estig leshettük az alkotókat, ismerhettünk meg neves embereket. 
Aki bekapcsolódott a rendezvénysorozatba, különleges élményekkel tért haza esténként, hiszen nem mindennapi személyiségek jöttek közénk. 
Időrendi sorrendben hivatkozom Dr. Reisinger Jánosra, az irodalomtudományok kandidátusára, az MTA munkatársára, aki egyben híres bibliakutató, és aki Örök Biblia című kiállítási anyagát mutatta be nálunk, illetve hallhattunk Tőle egy nagyszerű előadást a 400 éves Rembrandtról. (Még az idén, november és december hónapban újra eljön a Kultúra Pártolók Körének meghívására!)
Nem kisebb személyiség Dorogi Zsuzsanna sem! Ő velünk töltötte a tábor 6 napját, és ez idő alatt rajongótábora épült ki. Visszajáró hallgatói életre szóló barátságot kötöttek a Tanárnővel, aki a Kecskeméti Tanítóképző Főiskola zenetanára, és aki csodálatosan zengő hangjával gyógyítani képes. Tanítványával, Oláh Zoltánnal a különleges archaikus hangszerek sorát szólaltatta meg nekünk. 
Aztán újabb nevek, melyek ismertek: Koller Zsolt író, történész, a Tűzköves színjátszó csoport, az Inoba együttes Kulbert Gyurival, az Angels együttes tagjai – Szabó Zsuzsi, Ágoston Georgina, és a környék legjobb hastáncosai Mindszentről, Szentesről és Szegvárról. Esténként Ők szórakoztatták az érdeklődőket, tudásuk, tehetségük szerint. 
A táborlakók közös reggeli után már kora-délelőtt elkezdték a munkát, önállóan, vagy segítséggel, hiszen a velük alkotó művészek szívesen adtak tanácsokat. 
A tábor művészeti vezetője Szűcs Árpád festőművész, ki a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola tanára, később, pedig a szegedi Móra Ferenc Múzeum vezető restaurátora volt, maga köré gyűjtötte a fiatal és idősebb résztvevőket is. Hozta Virók Csilla festőnőt, Kulbert Gyurit, Szanyiné Katona Ágit, Dr. Apró Ferencnét és Licsicsányi Rózsát, már nálunk is kiállító festőket, mint barátait, és szövődött körülötte sok újabb barátság Kun Rezső ismert szegvári festő-grafikussal, Szombati Panni szobrásszal, akire mi Juhász Bóka Anna néven emlékezünk, Pálfi Sándor famozaik készítővel.
A fiatalok 10-15-en közöttük alkottak, festettek agyagoztak, fát faragtak, az első két napon még origami próbálkozás is volt.
A művésztábort Szegvár Nagyközség Önkormányzatának és a Nemzeti Kulturális alap igazgatóságának támogatásával, a Kultúra Pártolók Körének társadalmi munkájával sikerült megvalósítani. 
Köszönet Csurgó Imréné Piroskának, Gémes Mihályné Ilike néninek, Gila Antalnénak, Szőke Lászlónénak, Orvosné Jaksa Máriának, Pölös Mihálynénak, akik főztek a csapatra, illetve Ágostonné Teri néninek, aki altatta a vidékieket!
És köszönet a nézőknek, akik hívó szavunkra jöttek, és megtiszteltek minket érdeklődésükkel!
Szeretnénk jövő nyáron hasonló egy hetet szervezni, és az idei hagyományra épülve a település lakóinak ínyenc kulturális csemegéket kínálni a Vármegyeház hűvös falai között.

Köszönjük a fényképes összefoglalót Rácz Attilának!

Iratkozz fel a Szegvár Online híreire!

Hozzászólások
Hozzászólások betöltése

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató