Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Legyen Szegvár is parlagfű mentes!

1 392

„Parlagfű mentes ház” és „Parlagfű mentes utca” címre jelentkezni lehet október 5-ig, a Kertszerviznél. (Szegvár, Szabadságharcos u. 29. Telefon: (30)562-9332.) Parlagfűvel szennyezett területek bejelentése ugyanitt!

A parlagfű 20-120 cm magas, terebélyes, ágas, egy éves növény. Levelei 1 vagy 2-szeresen szárnyasan szeldeltek, kétoldalt sűrűn szőrözöttek. Virágpora súlyos allergiát okoz, egyetlen egyede nyolcmilliárd pollent is képes termelni. Termése 2-4 mm hosszú, szürke szív alakú, a talajban akár negyven évig is csíraképes, ami nagyon megnehezíti a hatásos védekezést. A parlagfű a nem bolygatott növénytársulásokba nem hatol be. Ezért is fontos a régi legelők, kaszálók, erdők megtartása és fejlesztése azokon a területeken, ahol már nem érdemes haszonnövényeket termeszteni.

A parlagfű irtást folyamatosan kell végezni, 
a növényt a virágzás előtt kell elpusztítani.

Irtási módszerek:

Gyomlálás: a parlagfű irtást soha ne bízzuk gyerekekre, mert virágzáskor az erős pollenkoncentráció kiválthatja a lappangó allergiát. Kerülni kell a növény közvetlen érintését, az irtást kesztyűben kell végezni. 
Kaszálás: a környezetet és a költségeket is leginkább kímélő eljárás. Ha a háromszori kaszálás nem valósítható meg, úgy az egyszeri kaszálást a virágzást közvetlenül megelőző időszakban a leghatékonyabb elvégezni. 
Elterjedésének visszaszorítása: mivel a parlagfű zárt növénytakaró mellett nem fejlődik, kiszorítható, jól fejlődő növényzet telepítésével, és fűmag vetéssel, gyep telepítésével és ezek folyamatos gondozásával.
Vegyszeres gyomirtás: vegyszeres kezeléseket csak olyan helyen szabad alkalmazni, ahol ez embereket és főként gyermekeket semmilyen módon nem veszélyeztet.

Évről-évre nő az allergiás megbetegedések száma, 
amelyek közül legtöbb a parlagfű allergia.

Számos felmérés igazolja, hogy Magyarországon évről-évre emelkedik az allergiás betegek száma, ami jelentős teher mind az egyén, mind a társadalom számára. A 10-18 éves korosztály 30-40%-a szenved allergiás megbetegedésben.

Jelenleg hazánkban legalább kétmillió ember érintett.

Az allergiára való hajlam öröklődhet, azonban a környezeti tényezők (a helytelen életmód és táplálkozás) szerepe is jelentős. Kezdetben a szervezet csak egyféle allergénnel érzékeny, de később egyre több anyag vált ki allergiás tüneteket, melyek: csalánkiütés, kötőhártya gyulladás, szénanátha, asztma, hasmenés, legsúlyosabb esetben pedig anafilaxiás sokk is lehet.

Parlagfű irtás Szegváron
(Fotó: Purgel Zoltán)

- Szegvár Online hirdetés -

Szólj hozzá!

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató