Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Az algebra tanár

1 187

Vásárhelyről kerültem Szegvárra. Innen hoztam magammal egy rendőr sztorit, érdemes elolvasni.

Az algebra tanár

A reggeli eligazításon Homorka rendőr-törzsőrmester mellé osztott be szolgálatba a váltásparancsnok járőrtársnak egy próbaszolgálatos rendőrt. Feladatként kapta a törzsőrmester, hogy tanítsa meg a próbaidős rendőrnek – gyakorlati példán keresztül, – hogyan kell szolgálatuk alatt az utcán szabályosan igazoltatni, mondjuk, egy gyalogos személyt.

– Ez lesz a mai feladat! – adta ki utasításban a főnök.

– Értettem parancsnok – válaszolta.

Elindultak hát teljes felszerelésben a gyalogjárdán.

– Figyeljen ide próbarendőr. Kezdjük az alapoknál. A napszaknak megfelelő köszönéssel szólítjuk meg a polgárt, ami így hangzik el: „Jó napot, kérem, álljon meg, mert önt, most, igazoltatni fogom. Kérem, a személyi igazolványát adja át nekem.” Eddig világos?

– Világos, törzselvtárs.

– Már is hibázott. Nem törzselvtárs, hanem törzsőrmester elvtárs a megszólítás, ha hozzám beszél, értve vagyok?

– Érve törzsőrmester elvtárs – helyesbített.

– Na, ugye, megy ez, csak gyakorolni kell. Elméletben csak annyit, hogy el kell kérni az illető személytől a személyi igazolványát, kinyitom az igazolványt, elolvasom a nevét, utána megkérdezem, hogy hívják. Értve vagyok?

– Jelentem, értve.

– Ha az első oldal rendben van, lapozni kell az igazolványban. Olvasni a lakcímét, foglalkozását, és erre vonatkozó kérdéseket kell feltenni. Ilyen egyszerű. Ha minden kérdésre az igazolványban beírtakat mondta, akkor rendben van minden, jó utat kell kívánni. Érted már?

– Értem – válaszolta a tanonc, halkan.

– Figyelj csak öcsém, a gimnázium felöl, a járdán érkezik egy férfi, velünk szemben. Látod?

– Látom, törzsúr.

– Ne bizalmaskodjon, magának, én törzsőrmester elvtárs vagyok.

– Igen, tö…

– Ezt a személyt most megállítom, elkérem az igazolványát. Maga csak figyeljen, oké? Nem kell szólnia egy szót sem az igazoltatás közben.

– Figyelek főnök, mondta a tanuló rendőr.

Minden úgy történt, ahogyan előzőleg jelezte. Az adategyeztetés (igazoltatás) után, további jó utat kívánt a törzsőrmester az algebra tanárnak.

– Kérdezhetek a törzsőrmester elvtárstól?

– Kérdezzen öcsém, nyugodtan – húzta ki magát elégedetten.

– Amikor a foglakozását kérdezte a törzs elvti, akkor azt válaszolta a foglalkozását illetően, hogy algebra tanár. Mi jelent az, hogy algebra tanár?

– Először is fejezze be a bizalmaskodást próbarendőr. Mi az, hogy törzs elvti? Másodsorban, elmagyarázom mit jelent az, amit kérdezett.

– Ugye, azt tudja, hogy a katonaságnál és a rendőrségen is vannak tiszti rendfokozatok, sorolom: alhadnagy, hadnagy, főhadnagy százados és így tovább. Ugye ezt érti?

– Értem, parancsnok.

– Jó, akkor mondom tovább. Azt gondolom, így van ez a gimnáziumban is. A tanárok között is van rangsor: algebra, gebra és főgebra. Most már érti, próbarendőr?

– Értem, törzsőrmester úr, elvtárs! – válaszolta a beosztott.

– Mondtam már „kopasz”, maradjunk az elvtársánál!

Ezt a posztot ide kattintva megtalálod a „Szegvári képek, szegvári emlékek” Facebook csoportban is.

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató