Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Macska szerelem

1 230

Aranyos, kedves macskatörténetet ígértem. Visszavonom, nem is olyan aranyos, inkább tanulságos.

Panelból épült társasházban laktunk, noha mindig egy előkertes magánházról álmodoztunk. Köztes megoldásként, a helyi tsz-től béreltünk egy 920 négyszögöles parcellát. Később megvásároltuk. Betonoszlopokra erősített dróthálóval bekerítettük. Így lett belőle zárt kert, 30 négyzetméteres házikóval, gyümölcsfákkal, virágos kertel, veteményessel. Hétvégi nyaraló, nem luxus kivitelben.

Időközben egy fiú kiscica látogatott meg minket, akit azonnal megkínálta egy friss tejecskével a kertes házikó főnökasszonya, vagyis a párom. Olyan jól érezte magát a fiú cica, hogy maradni akart. Nem voltunk macska ügyben kiművelődve, de hamar rájöttünk, hogy őkelme jelzi, ha simogatásra vágyik, még dorombol is, ha kedve tartja. A Tónika nevet kapta az új „családtagunk.”

Tónika nagyfiú lett. A szomszéd tanyából egy nagylány cica érkezett látogatóba hozzánk, pontosabban Tónikához A házikó előtt a homokos meleg földön nézték egymást körülbelül egy órahosszán keresztül. A vendég cica egyszer csak elkezdett hemperegni a meleg, homokos földön, nyújtózkodott, kellette magát. Tónika élt a lehetőséggel, aminek megszületett az eredménye: három kiscica. Tónika tudomásul vette, hogy szaporodott a macska család, de a cicagyerekekkel nem foglalkozott.

Szépen fejlődtek, játszadoztak a cicababák. A zárt kert körüli gyümölcsös, búzatábla ideális vadászterület volt a cicáknak.

A cicamama először egy döglött egeret hozott. Letette a cicák elé, majd felkapta, két első lábával feldobta, leesett a cicák elé. A cicagyerekek megszagolgatták, majd játszadoztak a döglött egérrel ők is, végül megkóstolták, felfalták. Ez néhányszor megismétlődött. Egyszer csak azt láttam, hogy az anyacica egy élő egeret tett le a cicagyerekek elé. Amikor el akart az egér szaladni, rá tette a tappancsát. Ezt látva a kiscicák játszadoztak az élő, de már eléggé elgyötört egérrel… hogy mi lett az egér sorsa? Ez könnyű kitalálni… igen, a macskafélékben a vadászösztön veleszületett tulajdonság. Az egér a macskafélék táplálékláncában prédaállatnak számít. Ismertem a közmondást: „Úgy játszik vele, mint macska az egérrel.” Biztosan van valamilyen tudományos magyarázata annak, hogy miért játszik a macska az egérrel, mielőtt felfalja. Lehetséges, hogy a stressz hatására az egér agyában olyan biológiai folyamatok játszódnak le, amely miatt finomabb lesz a húsa?

Az adrenalinnak ehhez van valami köze? A macska miért „szadizza” az egeret mielőtt megeszi?

Aki tudja a választ, kérem, árulja el nekem.

Ezt a posztot ide kattintva megtalálod a „Szegvári képek, szegvári emlékek” Facebook csoportban is.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató