Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Mátraszőlős és a klímaváltozás – Helyi klímastratégia kidolgozása

5 663

„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”
(David Brower)

A Széchenyi 2020 program keretében készülő stratégia a KEHOP-1.2.1-18-2018-00154 azonosítószámú, „Helyi klímastratégia kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálási programok megvalósítása a Szegváron” című projekt részeként jön létre.  A település Önkormányzata által megpályázott, az Európai Unio Kohéziós Alapjából 100%-os támogatási intenzitással, 19,5 millió forint értékben megvalósuló projekt keretében ismeretterjesztő, szemléletformáló események is helyet kaptak. Ezek szintén gyakorlatorientált, a mindennapi rutinok kialakítását, fejlesztését szolgáló programok, úgy mint iskolai vetélkedők, rajzversenyek, tanulmányi versenyek, workshopok, előadások, médiatartalmak előállítása.

A helyi klímastratégia egyik fő célja, hogy megmutassa, az egyes intézkedések hogyan állnak össze nagy egésszé, milyen elemekből áll az a célrendszer, amit fel kell építenie a helyi társadalomnak ahhoz, hogy fenntartható módon tudjon működni, továbbélni. Feltáró munkarészei a település jelenlegi helyzetére, állapotára is rávilágítanak, ezek a laikusok számára is érdekes információk lehetnek.

Különösen fontos ez Szegvár esetében, hiszen hazánkban és így Európában ez a térség az egyik legkitettebb a globális éghajlatváltozásnak. Ezt a folyamatot megállítani már nem lehet, viszont hatásait csökkenthetjük, valamint adaptálódhatunk is az új viszonyokhoz. Szegvárnak ehhez kellő tudásbázisa is van, továbbá szerencsére rengeteg kiaknázatlan lehetősége is. Nem szabad azonban elzárkózni az új, esetleg szokatlannak tűnő megoldásoktól, jó gyakorlatoktól sem. Az elmúlt évek újra felhívták a figyelmet az egészséges, saját magunk által megtermelt élelmiszer jelentőségére, ehhez pedig újra kell tanulnunk a Tisza táj működését és el kell sajátítanunk a komplex rendszerekben gondolkodást is.  

Keresse tájékoztató szórólapunkat, amelyet a jövő héten Szegvár valamennyi háztartásába, postaládájába kézbesítünk, ezen kívül a szórólap elérhető lesz a szegvári Coop élelmiszer üzletekben (Szentesi út 2-4. és Mindszenti út 33.)

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató