Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Égett a tarló a Grüner-telep közelében

2 548

Szegvár határában, a Grüner-telep közelében tűz ütött ki, a száraz növényzet és szénabálák kaptak lángra a forró száraz időben.

Molnár Krisztina tűzoltó főhadnagytól megtudtam, hogy a környező települések tűzoltói vonultak a helyszínre, munkájukat segítette egy mezőgazdasági gép is, amely körbe tárcsázta a gabonaparcellát.  2 hektáron égett a tűz, amelyben 26 bála megsemmisült.

A tűzben megperzselődött a villanyoszlop is

Molnár Krisztina azt is lemondta, hogy ma egész nap dolgoztak Csongrád-Csanád megye tűzoltói, térségünkben Székkutason és Nagytőkén voltak tűzesetek. Nagytőke közelében, a 45-ös főút 14. kilométerénél „lábon álló” gabona gyulladt ki, mintegy tíz hektárra terjedt ki a tűz, amely az út forgalmát nem veszélyeztette. Ez esetben bebizonyosodott, hogy a tüzet autóból kidobott cigarettacsikk okozta.

Magyarországon az elmúlt hetekben 64 százalékkal több gabonatáblában keletkezett tűz, 60 százalékkal több volt a tarlótűz, és kazaltűz miatt is 32 százalékkal többször kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, mint egy évvel ezelőtt. Idén nyáron már 22 gabonatáblán, 30 tarlón keletkezett tűz, a leégett mezőgazdasági terület nagysága 210 hektár – írja közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Tizenkilenc alkalommal égő kazlakat kellett oltaniuk a tűzoltóknak. A kigyulladt mezőgazdasági gépek száma majdnem ugyanannyi, mint tavaly ilyenkor, eddig 21 gép kapott lángra.

A tűzoltókat idén nyáron eddig több mezőgazdasági tűzhöz riasztották, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az elmúlt hetekben 64 százalékkal több gabonatáblában keletkezett tűz, 60 százalékkal több volt a tarlótűz, és kazaltűz miatt is 32 százalékkal többször kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, mint egy évvel ezelőtt. Idén nyáron már 22 gabonatáblán, 30 tarlón keletkezett tűz, a leégett mezőgazdasági terület nagysága 210 hektár – írja közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Tizenkilenc alkalommal égő kazlakat kellett oltaniuk a tűzoltóknak. A kigyulladt mezőgazdasági gépek száma majdnem ugyanannyi, mint tavaly ilyenkor, eddig 21 gép kapott lángra.

A katasztrófavédelem idén is kiemelt figyelmet fordít az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére. A katasztrófavédelem szakemberei nemcsak ellenőrzik a mezőgazdasági gépeket, a mezőgazdasági épületek tűzvédelmi állapotát, hanem folyamatos kapcsolatban állnak a gazdákkal és megelőzési tanácsokat adnak. Az évről évre előforduló hibák kiküszöbölése érdekében a hatósági ellenőrzések mellett tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket biztosítanak a gazdáknak. Részt vesznek a gépek műszaki ellenőrzésén, és felhívják a figyelmet a leggyakoribb hibákra.

A mezőgazdasági tüzek megelőzése érdekében az alábbiakat érdemes szem előtt tartani:

 • Külterületen tilos zöldhulladékot égetni.
 • Belterületen csak ott szabad zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi, de még ilyenkor is rendkívül óvatosan kell égetni. A nagy hőségben a legjobb, ha egyáltalán nem gyújtunk tüzet.
 • Június 24-e óta tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.
 • Gabonatáblán, annak közvetlen közelében tilos dohányozni, még a munkagépek vezetőfülkéjében is.
 • A mezőgazdasági munkagépek forgó, súrlódó alkatrészeit pontosan kell beállítani, ezeket rendszeresen kell olajozni, zsírozni, mert ha ezek felforrósodnak, meggyújtják a munka közben rárakódott növényi törmeléket és akár az egész gabonatáblát.
 • A munkagépet meg kell tisztítani a rárakódott olajsártól, növényektől.
 • A betakarítást és a termények szállítását végző munkagépekre, járművekre is kell tűzoltókészülék.
 • A munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelését, rögzítettségét, az akkumulátor szigetelését érdemes használat előtt ellenőrizni.
 • A kombájnoknak földelőlánccal kell rendelkezniük.
 • Ellenőrizni kell a kipufogórendszert, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet.
 • Az üzemanyagellátó- és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat.
 • A gabonatáblán lévő munkagépek kipufogóin szikrafogónak kell lennie

Fotóalbum

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató