Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Halálos birkózás a cséplőgép dobja felett

2 328

Archív lapszemlénkben a Délmagyarország 1939. december 22-i lapszámából szemezgettünk.
A kiemelt fotó illusztráció.

Bizonyításkiegészítést rendelt el a törvényszék az emberölés kísérletével vádolt cséplőmunkás bűnügyében

(A Délmagyarország munkatársától.) A szegedi törvényszék Sáray-tanácsa helyszíni tárgyalást tartott, Szentesen. Csatordai Antal 45 esztendős napszámos bűnügyét tárgyalták. A napszámos szándékos emberölés kísérletének bűntettével volt vádolva, mert július 15-én Berkecz Antalt megtámadta és súlyosan bántalmazta.

A szentesi határban július 15-én Berkecz Antal szegvári géplakatos cséplőgépével az egyik tanyában csépelt. A gépnél 17 cséplőmunkást alkalmaztak, köztük Csatordai Antalt is. Az esti órákban már csak néhány mázsa búza várt elcséplésre, amikor – a vád szerint – Csatordai bujtogatni kezdte a munkásokat, hogy ne dolgozzanak tovább, mert szombat este van, hanem menjenek haza.

Berkecz, amikor látta, hogy munkásai abbahagyják a munkát, közéjük ment és figyelmeztette őket a szerződésre. A munkások hallgattak is Berkecz szavára, tovább dolgoztak. Csatordai erre megfenyegette őket, hogyha a munkát tovább folytatják, valamennyit, bedobálja a cséplő dobjába. A munkások nem hallgattak az izgága napszámos kiáltozására, hanem végezték tovább munkájukat . Csatordai dühében fölmászott a cséplő tetején dolgozó Berkecz Antalhoz és hátulról megtámadta. A gépész meglepetten védekezett a váratlan támadás ellen, azonban Csatordai szorításából nem tudott szabadulni. A birkózás közben egyre jobban közeledtek mindketten a forgó cséplődob felé. Berkecz megbotlott és fél lábbal belezuhant, a cséplődobba, azonban megragadta a dob peremét és ereje megfeszítésével kimászott a dob szájából. Az életre-haláramenő birkózás a cséplőmunkások szemeláttára zajlott le, akik tehetetlenül nézték a két ember birkózását, mert nem tudtak a cséplő tetejére fölmenni. Berkecznek végre sikerült Csatordait átkarolnia és nagy lendülettel ledobni a cséplőgép tetejéről. A megdühödött napszámost azután társai fogták le a földön.

Berkecz vérző fejjel mászott le a cséplőgépről és azonnal leállította a munkát. Bement Szegvárra, és a szegvári csendőrőrsön följelentést tett Csatordai ellen.

A szegedi törvényszék másodízben tárgyalta Berkecz Antal és Csatordai Antal bűnügyét, azonban először nem tudott ítéletet hozni, mert mindkét részről a bizonyításkiegészítés befejezése céljából tanukat jelentettek be.

A szentesi tárgyaláson az idős napszámos tagadta, bűnösségét. Azzal védekezett, hogy először Berkecz Antal támadta meg őt és ő csak jogos önvédelemből birkózott a gépésszel.

A tanúk egyöntetűen állították, hogy Csatordai támadta meg a gépészt, amint az a gép tetején dolgozott.

A törvényszék végül is újabb bizonyításkiegészítést rendelt el és a tárgyalást elnapolta.

Ezt a posztot ide kattintva megtalálod a „Szegvári képek, szegvári emlékek” Facebook csoportban is.

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató