Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Méltó helyre kerül és megújul a babaház és a mackó város

1 858

A mai részben a Götz babát, a macik közül pedig a MeToYou macit mutatjuk be.

Götz babák:

A Götz baba története 1950-ben kezdődött Németországban, nevét Marianne és Franz Götz után kapta. Számunkra talán már természetes, hogy az ilyen babák mennyire élethűek, a végtagjai műanyagból vannak, testük puha, arcuk bájos és kifejező, ezért igencsak meglepődnénk, ha a kezünkbe kapnánk egyet az első darabok közül, mivel azokat papírmaséból, kézzel készítette a Götz család. Később azután a játék alkotóelemeit egy házi fröccsöntőgéppel készítették (ezeket a mai napig műanyagból öntik).

Minden baba egy Götz karkötővel, művészi jelzővel és tanúsítvánnyal rendelkezik.

A babák két fajtáját készítik: az egyik a játékbaba, amelyet nagy mennyiségben gyártanak gyermekeknek, valamint a licencelt tervezői babák a gyűjtők számára. Ilyen például a Harry Potter széria.

A művészek által tervezett babák karrierje 1964-ben indult meg a svájci születésű Sasha Morgenthaler (1893-1975) babájával, és sikerük azóta is töretlen.

A Götz család és Sasha Morgenthaler:

Sasha Morgenthaler festő, szobrász és háromgyermekes családanya. Számára a kor babái nemcsak az áruk miatt nem voltak vonzóak, de hátborzongatónak is látta, így a gyermekeinek saját készítésű babákat adott. Ezek mind egyedi, kézzel készített babák, éppen ezért nagyon drága termékek voltak, de Sasha álma mindig is az volt, hogy a lehető legtöbb gyerekhez eljusson a munkája. Götzék tökéletes lehetőséget nyújtottak arra, hogy alacsonyabb költségen, de mégis kiváló minőségben lehessen ilyen babákat készíteni, így 1964-ben elkezdték az együttműködést és megindult a gyártás, mely kirobbanó sikert hozott. Sasha Morgenthaler tervezői munkája, a nyitott arckifejezés alapelvvé vált a babagyártásban, a Götz cég pedig világméretűvé nőtte ki magát.

Máig a világ egyik legnagyobb babagyárát jelentő Götz cég továbbra is családi tulajdonban van: 1999-től Anke Götz-Beyer és Uwe Beyer örökösök irányítják.

MeToYou maci története:

Hogyan kapott ez a kis medve kék orrot és szürke bundát?

Bizonyosan tévedésből egy kedves, barna mackót hagytak kint, egy nagyon hideg napon, elkezdett havazni … hópehely landolt a kis medve orrán. Annyira kihűlt, hogy az orra kék lett, a bundája pedig szürke lett.”

Valójában 1897-ben a Carte Blanche Greetings elnöke és alapítója, Stephen Haines megkeresett egy angol karikaturistát és illusztrátort, Michael „Mike” Payn-t, hogy hozzon létre egy „aranyos” karaktert, melyet egy üdvözlőlap-sorozatban szeretett volna megjelentetni.Őkészítette az első változtatásokat a macin, Miranda, majd Me To You Bears néven. Mike Payn-en kívül még négy designer dolgozott a macin, (Steve Mort-Hill, Ceri Lewis, Shane Smith és Tom Barnfield) amíg a Tatty Teddy – azaz vacak, vagy topis maci – elnyerte mai formáját. 1995-ben döntöttek úgy, hogy itt az ideje egy kis változtatásnak, így a medvét barnáról szürkére változtatták, és egy élénk kék színű orrot is kapott, valamint még néhány folt és egy saját „Tatty Teddy” és „Me to You” történet is kerekedett és csak ezután vált egyre inkább ismertté a maci.

A plüss játékmaci először 2000-ben jelent meg. Ebben az időben néhány medve eredeti barna színben készült (ezek ma nagyon ritkák, és a gyűjtők keresik őket). Azóta a kis medve sokféle színben jelent meg, de a gyűjtők körében a legnépszerűbbek azok, amelyek korlátozott példányszámban jelentek meg.

Ilyen korlátozott példányszámban megjelentek darabok például a világbajnokság megünneplésére szánt példányok. Néhány korlátozott kiadást az év bizonyos időszakainak megünneplésére hoznak létre. Ilyenek például a mikulásnak, húsvéti nyuszinak öltöztetett, vagy sportos napszemüveget viselő, a nyár hangulatát idéző medvék. A limitált és különleges kiadások közül sok olyan eseményhez kapcsolódik, mint a Valentin nap, az anyák napja és a karácsony. Ilyen limitált kiadás volt még az állatjelmezbe öltözött maci is. A Tatty Teddy regionális változatai is elérhetők, például a skót és a London Beefeater. A Tatty Teddy változatai a turisztikai piac számára is készültek, általában kifejező üzenettel ellátott pólóval, például „I Love Cornwall”. Emiatt vált ez a maci gyűjtői termékké, hasonlóan a Steiff és a Beanie Baby játékokhoz.

Kulbert-Takács Hajnalka

Forrás:

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató