Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Kitaposott ösvényen

1 815

Karitász beszámoló

Karitász Csoportunk 1995-ben vált külön a Máltai szervezettől. A feladatok sokrétűsége indokolttá tette, hogy több módon segítsük, támogassuk a szükséget szenvedő, nehéz sorsú embereket.

Egy kis rövid összefoglaló az elmúlt évtizedekben végzett munkánkról:

 • 1997 júliusában szerveztük az első Családi Napot a sportpályán, sok-sok segítő támogatással, idősek-fiatalok összefogásával.
 • 1997-től indult az adventi koszorúkészítés a Katolikus Körben. Szintén ettől az évtől már karácsonyi élelmiszercsomagot osztottunk családoknak.
 • 1998-ban indult a gyermekek játszóházi foglalkozása kéthetenként, ebben az évben rendeztünk először Farsangi összejövetelt, sok-sok játékkal, vidámsággal.
 • 1998 júliusában szerveztük az első Nagymamák napját a Katolikus Körben, litániával, agapéval.
 • 1999-ben kezdtük a nyári alkotótáborokat, ahova a környék híres népművészeit hívtuk segítségül, fafaragás, hímzés, kosárfonás stb. bemutatására, tanítására. Korábban, már 1999 előtt is voltak nyári táborok a hitoktatók szervezésében, vidéken,
 • Szintén 1999-ben indítottuk karácsonyi jótékonysági vásárunkat – amelyet csak a koronavírus-járvány állított meg az elmúlt évben.
 • 2000-től Betegek Világnapját ünnepeltünk éveken át, erre az alkalmakra vitamin-csomagokkal kedveskedtünk időseknek, betegeknek. Ettől az évtől kezdtük a szabadtéri májusi litániát a Katolikus Körben, sok szép énekkel, beszélgetésekkel, agapéval. 2000-ben indult az Erzsébet-kenyér osztása, amelyet azóta is folyamatosan megszervezünk.
 • 2002-től már adtunk beiskolázási támogatást, szükség szerint gyógyszer- és tüzelőtámogatást.
 • 2004-től a Karitász Csoportunk vette át a nyári táborok szervezését, lebonyolítását, finanszírozását, időnként, amikor lehetőség adódott, pályázati forrásból.
 • 2008-ban az ifjúsági csoporttal Bokroson táboroztunk, ennek hagyományát a következő évektől Pálmonostorán, a Gyógyszerész úrék tanyáján folytattuk.
 • 2011 óta minden évben megrendezzük az Idősek-magányosok Karácsonyát a templomban.
 • 2011-ben mertünk nagyot álmodni, és megszerveztük a melegétel-osztást 100 fő rászoruló részére. Következő évtől már beiglit is sütöttünk hozzá. Hála Istennek ez a programunk azóta is működött – ezt is a koronavírus-járvány állította meg.
 • 2018-ban volt egy nagy befőzési programunk az Egyházmegyei Karitász támogatásával, amikor is több száz üveg befőttet készítettünk közösen a családokkal és egy üst szilvalekvárt is főztünk.
 • 2019-ben önkormányzati pályázatból és a megyei Karitásztól kapott támogatásból valósítottuk meg a már hagyományos programjainkat. Ebben az évben a Szarvasi Arborétumban voltunk gyermekekkel.
 • 2020-ban a melegétel-osztás helyett – a járványhelyzetre tekintettel – készétel-konzerveket vásároltunk, amelyeket nehéz sorsú családok kaptak meg.

Ezúton is megköszönjük mindenkinek a sok-sok támogatást, amit a hosszú évek során kapott Karitász Csoportunk, a nehéz sorsú embertársaink javára. Isten fizesse!

Az idei tábor

Lassan 10 éve táborozunk a Gyógyszerész úr, Antal Péter pálmonostori tanyáján. Mint tudjuk egy ilyen táboroztatás általában 24 órás elfoglaltságot jelent a szervezőknek nap mint nap. A tanya és a hozzátartozó hatalmas terület, erdő, ideális hely táborozásra, felfedezni Isten szép teremtett világát, új barátságokat kötni, kikapcsolódni, játszani, töltekezni. Az idén egy kicsit újítottunk, 5 családot hívtunk meg, hogy töltsenek velünk egy pár szép napot, az együtt töltött órákkal ajándékozzuk meg egymást.

A templom elől plébánosi áldással, autókkal indultunk az 50 km-es útnak, 1-12 éves korú gyermekekkel, anyukákkal, apukákkal. A gyermekek örömmel vették birtokba a terepet, a faházakat („a mi házunkat”), hogy aztán kezdődjék a tábori lét. Természetesen óriási sikere volt a két halastónak, a kicsiket úgy kellett visszafogni, hogy ne akarjanak minden áron halat fogni.

„Kincseket” keresve, gyűjtve barangoltunk a tanya körüli erdőben, hogy aztán lelkesen mutassuk egymásnak felfedezéseinket. A kézműves foglalkozások kis csoportokban zajlottak (agyagozás, képkészítés, gyöngyfűzés, horgolás stb.), ez egyben jó alkalom volt beszélgetésekre, egymás megismerésére. Amikor az alkotó munkában elfáradtak, jöhetett a játék: foci, röplabda, futkározás, tollasozás. Az elmaradhatatlan szalonnasütés után mályvacukrot sütöttünk mindenki nagy-nagy örömére.

A kézműveskedésbe a szülők is örömmel kapcsolódtak be, mint mondták évek óta nem volt idejük ilyesmire. Mindig jókedvűen ültük körül az asztalt egy-egy étkezésre, mindig akadt lelkes segítő a konyha körüli munkákban.

Az akadályverseny lázas izgalommal, játékos feladatokkal, vidámsággal telt. Hála Istennek mindenki szépen teljesített. A gyermekek kérték, hogy a fődíj az legyen, hogy még két napot maradjunk a táborban. Azt is kérdezték, hogy ugye jövőre is jöhetnek velünk. Adja Isten, hogy úgy legyen! Öröm volt hallani, hogy a nagyobb testvérek – akik régebben velünk táboroztak – most is szívesen jöttek volna, ha nem dolgoznak.

A táborozó családok úgy láttuk jól érezték magukat, nagyon köszönték a lehetőséget. A tábor a Salsgitter-i Egyházközség adományából került megrendezésre, amiért hálás köszönet! Isten áldja Őket segítő szeretetükért!

Újra és újra hálásan köszönjük Dr. Antal Péter gyógyszerész úr önzetlen segítségét, felajánlását, immáron hosszú évek óta. Isten fizesse meg sokszorosan gondoskodását!

A tábort most csak két naposra mertük tervezni a családok miatt is, hiszen kis gyermekekről is szó volt, és a csoporttagok nagy része sem tudta vállalni a közös munkát, – (kisgyermekes csoporttagjaink nehezen mozdulnak, és volt, aki munkahelyi vagy egyéb ok miatt nem jött). Hála Istennek volt két lelkes segítségünk, Kosztolányiné Vera és Kulbertné Hajni, akik a kézműveskedésben segítettek, a „hadtáposunk” most is Szabó Inci volt, nála most sem maradt éhes senki. Segítségünkre volt még a szállításban Blaskovics Sándor, Gajda Erika és Piti Magdi, hálás köszönet érte, Isten fizesse mindannyiuknak.

Sok éves hagyomány nálunk, hogy hálaadásként elzarándokolunk Pálosszentkútra. Most is úgy terveztük, hogy hazafelé jövet megállunk egy köszönetre, imára. Örömmel nyugtáztuk, hogy éppen szentmiséhez készülődött egy ott lelkigyakorlatozó ifjúsági csoport. Lelkesen kapcsolódtunk be és így tökéletes volt a tábor befejezése. Istennek legyen hála mindenért!

Szabó Judit, csoportvezető

Mint évek óta, az idén is nyújtottunk beiskolázási támogatást 10 gyermek részére, 5.000 Ft-os utalvány formájában. Bizakodunk, hogy ezzel is segítettünk.

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató