Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Hungarikum lett a szentesi paprika

2 556

A kiemelt fotó illusztráció: fehér paprika csomagolása a szegvári Ternai Kft.-ben

Farkas Sándor, térségünk országgyűlési képviselője számolt be Facebook oldalán, hogy ma a Hungarikum Bizottság egyhangúlagos döntéssel a szentesi paprikát hungarikummá nyilvánította.

Új elemekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Hungarikum Bizottság ülése után. Elmondta, az eddigi 79 hungarikum mellé három új került a bizottság döntése értelmében: a szentesi paprika, a magyar cifraszűr és a hagyományos fejfák a Kárpát-medencében. Nagy István hangsúlyozta, a hungarikumok a magyar értékeket, a magyarság kiemelkedő teljesítményét ismerik el.

Hungarikum Bizottság ülése 2021. december 7-én

A szentesi paprika Hungarikum Gyűjteménybe kerülésével kapcsolatban ismertette, hogy az étkezésipaprika-termelés évtizedek óta meghatározó tevékenység a dél-alföldi régióban. Eredetvédett termékként „szentesi paprika” néven 2014 tavasza óta értékesítik, amikor az Európai Bizottság oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé nyilvánította az elnevezést. Az oltalom a fehér tölteni való paprikára, a hegyes erős paprikára, a kápia paprikára, valamint a paradicsomalakú paprikára terjed ki. A miniszter hozzátette: a termelési kultúra kialakulásában jelentős szerepük volt a bolgár kertészeknek is, munkájuk előtti tisztelgés az, hogy a szentesi paprikát beemelték a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Szegváron a kis gazdálkodók mellett az Árpád-Agrár Zrt. üvegházaiban termesztenek paprikát, paprika felvásárlással és exportálással pedig a Ternai Kft. foglalkozik.

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató