Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Máltai hírek: nyári tábor, családi nap, ebédosztás, tanszercsomag adományozás, ruhaosztás

1 233

A nyári táborról

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szegvári Csoportja a Katolikus Egyházközséggel közösen 2022. augusztus 1-5 között rendezte meg a hagyományos nyári kézműves tábort a szépen felújított Katolikus körben. Az idén is 5 napos volt a tábor, hétfőtől-péntekig biztosította a 30 fő felnőtt a 65 fő gyermek résztvevőnek a felügyeletet, színvonalas, sokszínű és minőségi programokat és a napi háromszori étkezést.

A tábor szentmisével kezdődött: lelki vezetőnk, Andrási Elemér atya a szeretetre, az egymásra való odafigyelésre hívta fel a figyelmet. Hasznos testi és lelki feltöltődést kívánt mindenkinek.

Hétfőtől-szerdáig a gyermekek válogathattak a különféle kézműves foglalkozások között: volt gyöngyfűzés, horgolás, szövés, hímzés, papírfonás, bábkészítés. A kisebbek színezhettek, ragaszthattak. 

Az udvari játékok közül népszerű volt a foci, a trambulin, a ping-pong, a csocsó; a kisebbek körében a homokvárépítés és a játszószőnyegen található számtalan játék. 

A nagyobbak a Kurcán kipróbálhatták a kajakozást. Aki akart lovagolhatott is.

Az ebédek előtti közös ének tanulásnak, közös éneklésnek is nagy sikere volt.

Csütörtökön egész napos kirándulást szerveztünk a gyerekeknek. Külön busszal mentünk el Ópusztaszerre a Nemzeti Történeti Emlékparkba, ahol megtekintettük a Feszty-körképet, az állandó kiállításokat, sétáltunk a skanzenben, a gyerekek a játszótéren játszottak. Az ebédet magunk készítettük el: paprikás krumplit főztünk virslivel, amit kovászos uborkával fogyasztottunk el. Felejthetetlen élményben volt részünk.

Az utolsó napon akadályversenyen adhattak számot a gyerekek hitéleti ismereteikről, amely kellemes izgalommal telt el. Természetesen nem maradt el a díjazás sem, a gyerekek nagy örömére.  

A célállomás a kendergyári medencénél volt. A kánikulában nagyon jól esett a fürdőzés, köszönjük a lehetőséget.

Az óvodás korúak és a kisiskolások foglalkoztatását lelkes óvó nénik, tanító és tanár nénik, tanár bácsi, valamint önkéntesek, anyukák és nagymamák irányították. Az idei táborban hat középiskolás diák teljesítette az iskolai közösségi szolgálatát, akik rendkívül sokat segítettek. A kívülálló azt hihetné, hogy embert próbáló feladat volt a tábor lebonyolítása, de úgy tapasztaltuk, hogy semmi magatartásbeli, fegyelmezési probléma nem vetődött fel. A gyermekek rendkívül kedvesek, érdeklődőek és udvariasak voltak. Így a felnőttek is nagyon élvezték az együttlétet, kellemes kikapcsolódásként élték meg a különböző tevékenységeket. 

A Máltai csoport szinte teljes létszámban kivette részét a munkából: előkészítette, megszervezte a tábort, készítette a reggelit, az uzsonnát, kiadagolta az ebédet. A finom ebédet az idén is a Kurca-parti Óvoda konyháján főzték meg számunkra. A mosogatás sem kis feladat volt. Sütöttünk palacsintát, szegvári kalácsot. 

Óriási eredménynek tartjuk, hogy a tábort az idén is ingyenesen tudtuk biztosítani a gyermekeknek. Természetesen a forrására több pályázatot kellett benyújtanunk és megnyernünk. Hálásan köszönjük a Katolikus Egyház, a Máltai Szeretetszolgálat és a Szegvári Önkormányzat anyagi segítségét.

Adományként kaptunk tejet, gyümölcsöt, zöldséget, rágcsálni valókat, szörpöket, jégkrémet. Köszönjük az adományozóknak és a kedves szülőknek a támogatást.

A tábor szervezését – mint minden más tábort – be kellett jelentenünk a Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályának, ahonnan ellenőrzést is kaptunk. Kisebb hiányosságokat állapítottak meg, amelyek közül volt, amit azonnal pótoltunk, illetve megszüntettünk, néhány dokumentumot (kommunális hulladékszállítás, rágcsálóirtás) utólag kellett bemutatnunk. Egyébként az ellenőr elismeréssel szólt a munkánkról, a kialakított feltételekről.

A résztvevő gyermekek és a szülők nevében is köszönöm a lebonyolításban résztvevők áldozatos munkáját, a törődést, az odafigyelést, a sok-sok órát!

Megköszönöm a magánszemélyek, a vállalkozások, a különböző szervezetek minden segítségét, támogatását, amivel a tábor sikeresességéhez hozzájárultak.

A családi napról és az ebédosztásról

Hagyománya van annak, hogy a tábor befejezése utáni szombati napon családi napot tartunk Máltai csoportunk tagjainak és hozzátartozóinak. Így tettünk az idén is. Reggel 8 órakor gyülekeztünk a Katolikus Körben, ahol rendet raktunk, elpakoltunk, lebontottuk a sátrakat. A szorgos kezű asszonyok zöldbab levest és virslis paprikás krumplit főztek a résztvevőknek és 40 adagot az arra rászoruló falubéli embereknek, akik hálás szívvel mondtak köszönetet az ebédért.

Mi, a csoport tagjai értékeltük a tábort, jót beszélgettünk. Már a jövő évi terveket szövögettük.

A tanszercsomagok adományozásáról

Ebben az évben is kértük a gyerekeket, hogy – aki teheti – hozzon tanszereket a táborba. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Dél-Alföldi Régió Vezetősége is biztosított számunkra 2 banános doboznyit. A helyi általános iskolai tankönyvosztás idejére a Katolikus körbe tanszerosztást hirdettünk. Igen sikeres volt az akciónk, sok szülő bejött válogatni az általunk kínált iskolaszerekből. Voltak bőven iskolatáskák, tolltartók, füzetek, rajz felszerelések. Örömünkre szolgál, hogy a szülők segítségére lehettünk, a beiskolázási kiadásaikat csökkenteni tudtuk. Köszönjük a szülők mérsékletességét. Úgy tapasztaltuk mindenki csak olyan dolgokat vitt, amire tényleg szüksége volt, így lehetőséget hagyott arra, hogy mások is hozzájuthassanak a tanszerekhez.

Köszönjük a felajánlásokat a táborban résztvevőknek és a Régió Vezetőségnek.

A ruhagyűjtésről

Nagyon szépen köszönjük településünk lakóinak, hogy kinőtt, megunt ruhaneműiket behozzák a Máltai Raktárunkba, ezáltal lehetőséget biztosítanak arra, hogy mások ezeket elvihessék. Nagyon nagy szükség van rá.

Az a kérésünk, hogy csak tiszta, használható dolgokat ajánljanak fel, illetve a raktár nyitvatartási ideje alatt szíveskedjenek azokat átadni, ne ömlesszenek zsákhegyeket az ajtóba. A raktárunk kicsi, csak a szezonális holmikat tudjuk kirakni, a kereslet is ezek iránt van.

Lakás felszerelési tárgyakat, bútorokat nem tudunk raktározni, de szívesen közvetítjük ezeket a felajánlásokat az igénylők felé. Szíveskedjenek jelezni, ha felesleges tárgyaikat eladományoznák.

Gyömbér Ferencné
csoportvezető

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató