Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Gémes Lászlótól a Szentes Televízióig

2 803

Tegnap egy Facebook-bejegyzésben tájékoztatta Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke, (Szegvár korábbi polgármestere) követőit, hogy a Mindszentet Szegvárral összekötő kerékpárút projekt kapcsán értekezletet tartottak, ahová a meghívták Szegvár polgármesterét, azonban ő nem ment el.

Gémes László „kommunikációs metódusát” itt Szegváron és a környéken élők már jól ismerik, a legtöbben tudják, hogy ezek a posztok annak a szűk körnek szólnak, akik könnyen megtéveszthetők, akik nem rendelkeznek megfelelő és elegendő ismerettel ahhoz, hogy a bejegyzés igazságtartalmát mérlegelni tudják.

Az igazi meghökkenést számomra az okozta, amikor Gémes László bejegyzése nyolc óra elteltével a Szentes TV Facebook oldalán is megjelent úgy, hogy nem tettek utalást arra, hogy ez Gémes László kijelentése, így azt a látszatot keltették, mintha azt a Szentes TV fogalmazta volna. (Ha ezt úgy teszik, hogy egy szimpla bejegyzés megosztással publikálják Gémes László oldaláról a posztot, akkor lehetett volna látni a valós „szerző” nevét, így ennek függvényében az olvasó fontolóra tudta volna venni annak valóságtartalmát.)

Szegvár polgármestere nem tudott a programról

A Szentes Önkormányzata által közpénzből „eltartott” Szentes TV úgy tudott volna csak független és hiteles maradni, ha a bejegyzés közzététele előtt kérdőre vonják a szegvári polgármestert, hogy miért nem ment el a megbeszélésre.

Én tegnap ezt megtettem, Szabó Tibor György polgármester nekem csüggedten azt mondta, hogy nem volt tudomása a megbeszélésről. Mint utóbb kiderült, a meghívót a Polgármesteri Hivatal egy régi e-mail címére küldték el, amelyet nagyon ritkán ellenőriznek. (Szabó Tibor György értelemszerűen a polgarmester@szegvar.hu e-mail címet használja, ez van fent a hivatalos oldalakon, a névjegykártyáján, stb.) Azt mondta, hogy ha az értekezlet megkezdése előtt, ha csak egy fél órával szólt volna neki valaki, akkor lemondta volna összes aznapi programját, autóba ül, és elmegy az eseményre. (Egyébként a polgármester utasítására a mai nap folyamán be lett állítva a régóta nem használt polghiv@szegvar.hu e-mail fiók.) Szabó Tibor György azt is elmondta, hogy ez a beruházás rendkívül fontos Szegvárnak, s mindent megtesz azért, hogy a jövőben ez sikeresen megvalósuljon.

Szankciók a Szegváriak ellen

A Szentes TV-nek nem ez volt az első igazságtalan és rosszindulatú eljárása szegvári „témákban”. Jogosan neheztelnek ezért a szegvári TV-nézők, keresik a miértre a válaszokat. Sokak szerint a Szentes TV megfeledkezik arról, hogy a helyi televíziózás innen, Szegvárról indult el a 2000-es években.

Tavaly fordult elő egy olyan különös dolog, amelynek okát próbálom megfejteni – egyelőre sikertelenül. A nagyobb szegvári rendezvényeken általában jelen van a Szentes TV, így volt ez a tavalyi tófesztivál és falunapi programok esetén is. Őszintén örültem annak, hogy videón is, méltó módon meg lettek örökítve ezek a programok. Nagy örömmel osztottuk meg a felvételt Szegvár Facebook oldalán, a „Szegvári képek, szegvári emlékek” Facebook csoportban, és a Szegvár Online weboldalon is. Ezután jött a „feketeleves”.

A Digart-m Kft. nevében (amely a Szentes TV üzemeltetője) szerzői jogi keresetet nyújtottak be a YouTube-nál azért, amiért megosztottuk a falunapi videót.

Én azonnal megkerestem Messenger üzenetben a Digart-m Kft. ügyvezetőjét, Vereb Lászlót, aki válaszában azt írta, hogy

„Nem is értem miről beszél…”.

(Tehát gyakorlatilag „valaki” úgy járt el a Digart-m Kft. képviseletében, hogy arról az ügyvezetőnek nem volt tudomása.)

Természetesen eltávolítottam az összes Szentes TV-s videót, megosztást, s a YouTube-bal felvettem a kapcsolatot, amelyben összefoglaltam a valós tényeket. Pár óra elteltével a Digart-m Kft. visszavonta a keresetét, feltételezem, hogy ez idő alatt Vereb László utánajárt annak, hogy kollégái közül a nevében ki járt el. Kértem, hogy ha a jövőben ilyen problémájuk akad, akkor közvetlen engem keressen meg, ne egyből hivatalos eljárást indítson.

Megtettem mindent, hogy ez ügy mindenki számára megnyugtatóan végződjön. Vereb Lászlóval többször váltottam üzenetet, beszéltünk telefonon is.  Becsületére legyen „könyvelve”, hogy minden megkeresésemre reagált, akkor is visszahívott telefonon, amikor a szabadságát töltötte. Tudom, hogy utánajárt a dolgoknak, de sohasem tudtam meg tőle a kiváltó okokat, és azt, hogy ki és miért kezdeményezte a szerzői jogi eljárást. Amikor ezekre konkrétan rákérdeztem, ellentmondásos válaszokat kaptam.

Az ügyben egyébként megkerestem pár szentesi prominens személyt, véleményüket, tanácsukat kérve, de beszéltem Szentes város polgármesterével is. Mellesleg a Szentes TV rendszeresen használja az általam készített fotókat úgy, hogy meg sem kérdez róla. Én örülök annak, ha meg vannak osztva a fotóim, eszembe sem jutna ezért szerzői jogi eljárást indítani. Ha mégis lenne bennem sérelem a felhasznált képekért, akkor is közvetlen keresném meg a Szentes TV-t, nem pedig úgy, ahogyan ők tették.

Úgy gondolom, hogy a dolgok hátterében az az illető áll, aki jelenleg is a Szentes TV munkatársa, s bár magát büszkén operatőrnek titulálja, azonban erről nincs végzettsége, s tehetsége is harmatgyenge ezen a téren. Mondjuk kérés esetén könnyen kapható arra, hogy egy önkormányzati választást megelőző kampányidőszakban olyan videofelvételeket készítsen az egyik polgármester-jelölt közterületre kihelyezett molinójáról, hogy az veszélyes az alatta áthaladók részére, s a felvétel után „azt azonnal el kell távolítani”.

Egyébként egy ilyen eset (igazságtalanul) rányomja a bélyegét a stúdió becsületesen dolgozó munkatársaira is, ezért is jó lett volna idejében tisztázni ezeket a kérdéseket. Én, mint a Szegvár Online szerkesztője azt tanácsolom Vereb Lászlónak, a Szentes TV vezetőjének, hogy ha komolyan gondolja az ilyesféle, „Gémes László szintű” kommunikációt, akkor Facebook oldalukon cserélje le a Szentes TV emblémáját Gémes László portréfotójára.

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató