Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Az igazi bajnokok örökké élnek! – A Sport szelet figuráját Dr. Széchenyi Józsefről mintázták

1 817

Egy igen népszerű retro-csokoládé a Sport szelet, az elsőt 70 évvel ezelőtt, a Népstadion felavatására gyártották. Egyes vélemények szerint a zöld színt a Fradi támogatása miatt választotta a Csemege Édesipari Vállalat, de ez inkább amolyan városi legenda, mivel a fogyasztók táborát kár lett volna egy szurkolótáborra méretezni.

A 25 grammos, rumos-kakaós ízű étcsoki csomagolását eredetileg egy diszkoszvető figurája díszítette, amelyet a szegvári születésű Dr. Széchenyi Józsefről mintáztak, aki a magyar diszkoszvető-sportélet kiemelkedő alakja volt. Nevéhez kötődik egy újítás, amely szerint a diszkosz külső széle üreges, és van benne egy golyó, ami a dobás közben a centrifugális erő hatására hosszabb teljesítményt eredményez.

„Az 1960-as, 58,26 méteres nagy dobásom után lettem csokireklám, az arról készült fotót jelenítették meg a borítón. Nem foglalkoztam akkoriban a jogdíjjal, vagy az esetleges jövedelemmel. A csapattársaim, és a barátaim sokáig ösztökéltek, kérdezzek rá, mi járhat ezért, de nem igazán törődtem vele. A sport, majd a sporttudomány sokkal inkább érdekelt. Elmélyedtem a versenyzés lélektanában, könyveket írtam, egyetemi tanár lettem, és mellette edzősködtem.”

– nyilatkozta korábban Dr. Széchenyi József.

Dr. Széchenyi József

Dr. Széchenyi József Szegváron született 1932. január 10-én. Eredményes sportpályafutása során az 1954-es Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, és ebben az esztendőben főiskolai világbajnok is volt. 1958-ban Európa csúcsot dobott (58.33). Az 1960-as római olimpián – legjobb európaiként – a negyedik helyen végzett, majd az 1964-es tokiói olimpián 5. helyezést ért el diszkoszvetésben. Edzői pályafutása alatt versenyzői húsz ifjúsági és felnőtt Országos Bajnokságot nyertek. 1969-től közel tíz éven át a magyar válogatott dobószakágának vezetője volt. 

Hosszú éveken át a Magyar Biológiai Társaság mellett, a Testnevelési Egyetem Doktori Tanácsának és Habilitációs Bizottságának tagja, és a Tanszékvezetők Kollégiumának elnöke volt.

Dr. Széchenyi József 2002-ben Szegvár Díszpolgára elismerésben részesült. 2017. március 19-én hunyt el Budapesten. Három nappal később a Sport szelet gyártója is megemlékezett róla.

„Az Edző is méltó búcsút vesz példaképétől, Szécsényi Józseftől, akinek mozdulatsora évtizedeken át a Sport szelet arculatát adta.”

Az Edző is méltó búcsút vesz példaképétől, Szécsényi Józseftől, akinek mozdulatsora évtizedeken át a Sport szelet arculatát adta.
Forrás: Sport szelet Facebook oldala, 2017. március 22.

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató