Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Kiváló előadás volt a Szegvár-Oromdűlői ásatásokról a Koszta József Múzeumban

2 933

„A szegvár-oromdűlői temető és a Tiszántúl kora avar időszaka” című könyv megjelenésének kapcsán ismeretterjesztő programot szervezett a szentesi Koszta József Múzeum, amelyen Szegvár is képviselte magát.

A megjelenteket Irsai Farkas László, a Koszta József Múzeum igazgatója köszöntötte, majd a Szentesi Vendégszeretet Egyesület és a Koszta József Múzeum között együttműködési megállapodás került aláírásra. Matkócsik Pál, a Szentesi Vendégszeretet Egyesület elnöke elmondta, hogy civil szervezetük célja többek között a szellemi örökségünk ápolása, közkinccsé tétele – ebben a feladatban kiemelkedő partnerünk a szentesi Koszta József Múzeum.

Móra József, Szentes Város önkormányzati képviselője köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy nagy szerencse, hogy a Szegvár-Oromdűlői ásatások idején a Szegváriak eltűrték azt, hogy ez a nagyszabású régészeti munka sikeresen megvalósuljon.  

A köszöntők után Hergott Kristóf, a Szegedi Tudományegyetem doktorandusz hallgatójának előadása következett „A régészeti kutatások múltja és jelene Szegváron” címmel. Nagyon értékes előadást hallhattunk a korábban Szegvár környékén végzett régészeti kutatásokról. A teljes előadásról amatőr videófelvételt készítettem, amelyen a prezentáció diái is láthatóak – érdemes megnézni ezt a kiváló és érdekes előadást.

Nagy megtiszteltetés volt, hogy elfogadta a meghívást a programra Visy Zsolt régész, muzeológus, az MTA doktora, a Koszta József Múzeum korábbi vezetője. Professzor Úr a jelenlévőkkel megosztotta a témával kapcsolatos gondolatait.

Irsai Farkas László elmondta, hogy az előadás sorozat következő része ősszel, Szegváron, a Károlyi-kastélyban folytatódik, valamint a Természettudományi Múzeummal és a Magyarságkutató Intézettel kötött megállapodás értelmében még idén folytatódhat a szegvár-oromdűlői temető feltárása.

A programon néhány fotót és egy 62 perces, amatőr, 4k felbontású videót készítettem. Ez utóbbit fejezetcímekkel láttam el, valamint a prezentáció diáit is elhelyeztem a felvételen. Ezúton is köszönöm Hergott Kristóf hozzájárulását a videófelvétel elkészítéséhez és publikálásához.

Videóalbum

A régészeti kutatások múltja és jelene Szegváron – 2023. február 16.

Fotóalbum

Szegvári képek, szegvári emlékek

Ezt a posztot ide kattintva megtalálod a „Szegvári képek, szegvári emlékek” Facebook csoportban is.

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató