Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Szentesen Giorgio Vasari remekműve, az Angyali üdvözlet

1 297

Ezen a héten érkezett meg a szentesi Koszta József Múzeumba Giorgio Vasari: Angyali üdvözlet című táblaképe, amely december 31-ig tekinthető meg a múzeum nyitvatartási idejében.

A szegedi Angyali üdvözlet című tondó (kör alakú festmény, a kora reneszánsz idején kezdték alkalmazni, virágkorát a 15–16. században élte) igazán kalandos utat járt be. A Móra Ferenc Múzeum gyűjteményébe 1925-ben került, majd 2007 és 2009 között komoly vizsgálatoknak vetették alá magyar, amerikai és olasz szakértők bevonásával. A vizsgálatok eredményeként sikerült megerősíteni, hogy Giorgio Vasari művéről van szó, melyet a vatikáni paloták egykori Pius-tornyába szántak. Az alkotás 1789-et követően Napóleon hadseregének rekvirálásai vagy a lakosztályok későbbi átépítési munkálatai során hagyhatta el Rómát.

Szeptember 15-én, pénteken 17 órakor volt a remekmű megnyitója, amely alkalmából a Koszta József Múzeum tudományos konferenciát rendezett.  A rendezvényt Irsai Farkas László, a Koszta József Múzeum igazgatója mellett Szabó Zoltán Ferenc, Szentes város polgármestere nyitotta meg. Köszöntőikben mindketten kiemelték a kép spirituális jelentőségét, a szentesi látogatói találkozás élményének fontosságát.

Irsai Farkas László, múzeumigazgató, történész-muzeológus
Szabó Zoltán Ferenc, Szentes város polgármestere

Hat előadást láthattunk izgalmas és változatos témákban, kiváló előadóktól. Dr. Gruber László teológus-lelkipásztor „Az angyali üdvözlet teológiai üzenete – Ószövetségi előzmények és párhuzamok” címmel tartott online előadást, majd ezt követte Dr. Horváth Gábor egyháztörténész „Római emlékek, az angyali üdvözlet teológiai üzenetei” című előadása. Dr. Nátyi Róbert művészettörténész „Angyali üdvözlet ábrázolások a 15-16. században, Észak-Itáliában” című előadása után Prof. Dr. Pál József irodalomtörténész „Giorgio Vasari szellemi környezete és Firenze művészeti vezető szerepe a reneszánszban” című előadása következett. Dr. Róth Márton irodalomtörténész „A Torre Pia Szent Mihály-kápolnájának elveszett tondói” címmel tartott előadást, majd a tudományos programot Dr. Thékes István oktatáskutató „A reneszánsz kor pedagógiája és az Angyali üdvözlet metszéspontja” című előadása zárta.

Dr. Horváth Gábor egyháztörténész „Római emlékek, az angyali üdvözlet teológiai üzenetei” címmel tartott előadást
Dr. Nátyi Róbert művészettörténész „Angyali üdvözlet ábrázolások a 15-16. században, Észak-Itáliában” címmel tartott előadást
Prof. Dr. Pál József irodalomtörténész „Giorgio Vasari szellemi környezete, és Firenze művészeti vezető szerepe a reneszánszban” címmel tartott előadást
Dr. Róth Márton  irodalomtörténész „A Torre Pia Szent Mihály-kápolnájának elveszett tondói” címmel tartott előadást
Dr. Thékes István oktatáskutató „A reneszánsz kor pedagógiája és az Angyali üdvözlet metszéspontja” címmel tartott előadást

A programon amatőr videófelvételt készítettem, így a köszöntők mellett mind a hat értékes előadást meg tudtam örökíteni a prezentációk felhasználásával, összesen 138 perc „terjedelemben”, 4K felbontásban. Youtube csatornámon fejezetcímek vannak beállítva, így könnyebben lehet navigálni a felvételben. Ezúton is köszönöm az intézmény és az előadók hozzájárulását a felvételhez.

Videóalbum

Giorgio Vasari: Angyali üdvözlet tudományos konferencia – 2023. szeptember 15.

Fotóalbum

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató