Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

A hulladékudvarban jártunk

1 590

Forrás: Szentesi Mozaik, 2024. január 9. A fotókat Vidovics Ferenc készítette.

2024. január 6-án a házkörül összegyűlt zöldhulladékkal érkeztünk a Szentesi Hulladékudvarba. A látogatás során sok-sok hasznos információval gazdagodtunk, melyet ebben a cikkben foglalunk össze.

Sokan úgy gondolják, hogy mennyivel egyszerűbb az útszélén hagyni, vagy az éj leple alatt a volt szelektívszigetek helyére lerakni a lomot, pedig van egy sokkal egyszerűbb megoldása ennek.

A városközponttól pontosan 3 km-re található a Szentesi Hulladékudvar. (Így található meg a Google térképen: Szentes – Berki Hulladékkezelő Telep. A Mentő utcán elhagyva a várost a Berki úton található.)

Az első és legfontosabb infó, hogy bár régen megváltozott a nyitvatartás, sokan azt hiszik, hogy csak délután 4-ig lehet oda kimenni hétköznap. Hétfőn, kedden, szerdán 12.00-20.00 óráig, csütörtökön, pénteken és szombaton 8.00-16.00 óráig várják a lakosokat.

A bejáratnál rá kell állni a mérlegre, majd egy fiatalember megkérdezi, hogy mit hoztunk és útbaigazít, hogy hova kell lerakni azt. Most jöhet a kérdés, hogy miből és mennyit lehet kivinni INGYEN?

Az új rendszerben (2023. július 1-től) minden magyar állampolgár számára elérhető az összes hulladékudvar. Eddig igazolni kellett, hogy a hulladékudvarba érkező befizette a közszolgáltatási díjat, most már erre nincs szükség. Adott kvótán belül a Mohuval szerződött hulladékudvarok átveszik az ügyfél által leadott hulladékot, ami sokkal egyszerűbb megoldás a korábbinál.

Így pl. egész évben összesen 16 db autógumit adhatunk le ingyenesen a telepen. Fontos megjegyezni, hogy van napi limit, azaz egy nap 4 db gumit, de az év során összesen 16-ot adhatunk le. Az éves mennyiséget nem lehet egy alkalommal igénybe venni, a napi korlátot be kell tartani!

Mellékelünk egy táblázatot, amelyben minden fontos információ megtalálható. Ilyen pl. milyen hulladékot vesznek át, van-e napi és éves korlát.

A képeken látható, hogy könnyen megközelíthető, kulturáltan elhelyezhető a hulladék, legyen az papír vagy pl. elektronikai.

Az elektronikai hulladékgyűjtési akciók során felbolydul a város, és lekerülnek a padlásról a régi számítógépek, villanymotorok, tv-k, pedig egész évben ezek a hulladékok leadhatók a telepen ingyen és korlátlan mennyiségben. Ezzel kapcsolatban azt kell megjegyezni, hogy a kiberhelt hűtő vagy mosógép nem elektronikai hulladék, hanem a lom kategóriába tartozik így abból egy évben összesen 600 kg-ot adhatunk le.

A zöldhulladékot gyorsan kiborítottuk, amely 55 kg volt így maradt 545 kg az éves keretből. Nyáron dolgozik a komposztáló így abban az időszakban biztos, hogy nem csökken az éves kvótánk.

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató