Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Itt a kullancsszezon – bőrgyógyász mutatja meg, hogyan kell kiszedni

293

Ne tartson vissza minket a kullancscsípéstől való félelem az értékes, szabadban töltött kikapcsolódás lehetőségétől. A vérszívó egész évben támad, de szezonja mégis a tavasztól őszig terjedő időszakban van. Hazánkban is egyre több kullancsféle terjedt el az elmúlt időszakban, így most cikkünkben közzétesszük a helyes technikákat, melyeket a Semmelweis Egyetem hagyott jóvá. Kullancs kiszedése csipesszel és csipesz nélkül – így csináld!

Semmelweis oktatóvideók: Kullancs eltávolítása

Fontos a megelőzés

A közhiedelemmel ellentétben nem a fákról, vagy a bozótosból esnek ránk a kullancsok. Jellemzően a fűben lapulnak, így nem kell egy nagy erdei túra ahhoz, hogy kullanccsal találkozzunk, elég egy városi parkban történő kutyasétáltatás is. A Semmelweis Egyetem azt ajánlja, hogy ilyen séták alkalmával használjunk megfelelő, a testet szorosan fedő ruházatot, illetve védekezzünk kullancsriasztó spray-kkel és kenőcsökkel. A túra/séta befejeztével pedig alaposan vizsgáljunk át minden bőrfelületet, beleértve a hajas fejbőrt, illetve a hallójáratokat is.

Ha kullancsot észlelünk magunkon – olyan állapotban, hogy a szájával már belénk fúródott – akkor érdemes mihamarabb eltávolítani, hiszen így csökkentjük leginkább a fertőzés kockázatát.

Kullancs kiszedése csipesszel és kanállal

Mint már említettük, a fertőzésveszély a gyors elhárítással csökkenthető a leghatékonyabban. Ezért ne forduljunk orvoshoz, hanem vegyük ki magunk az észlelt kullancsot. A patikákban találhatunk kifejezetten erre a célra kifejlesztett eszközöket. Ilyenek a fémből vagy műanyagból készült kullancs kiszedő csipeszek vagy kanalak. Az egyik legfontosabb szabály kivételkor, hogy lehetőleg csak a kullancs fejét szorítsuk össze, amikor kihúzzuk, semmikép se a testét. A kullancs belső szerveiben találhatóak ugyanis a kórokozók, és félő, hogy kiöklendezné őket, ha nem helyesen járunk el. A kullancsot a csipesszel tehát a bőrhöz a lehető legközelebb fogjuk meg. Kerüljük a törzs összenyomását. Ha sikerült megfogni, húzzuk ki határozottan felfelé, nem kell csavarni közben. Ha a szájszerve beleszakad a bőrünkbe, akkor sincs semmi baj, hiszen általában nem ez a testrésze a kórokozók otthona. Ezt a szervezetünk rövid időn belül kidolgozza majd magából.

Nincs „célszerszám”? Kullancs kiszedése csipesz nélkül

Ha nem áll rendelkezésünkre kullancs kiszedő csipesz, vagy valamilyen olyan hasonló tárgy (szemöldökcsipesz stb.), amelynek a vége alkalmas a kiszedésre, akkor megtehetjük mindezt ugyanazon technikával körömmel is. Illetve a kullancs fejének megfogására alkalmas lehet egy szál cérna is. Erről egy oktatóvideó itt található. Tekerjük a cérnát a kullancs köré egy körben, majd a bőrhöz közel lassan összehúzva a kört szorítsuk rá. Így megfogva tudjuk majd kihúzni.

Sebkezelés és esetleges tünetek

A hiedelemmel ellentétben a csípésre (amikor még benne van a kullancs) szigorúan tilos bármilyen krémet, ecetet, zsírokat és olajokat tenni. Ebbe az állat nem fog belefulladni, és bőrünket sem fogja ereszteni. A már kiszedett kullancs helyét fertőtlenítsük le, de semmiképp ne használjunk szteroidos krémet, ez ugyanis elmarasztalhatja az immunrendszer szokásos helyi reakcióját fertőző egyed esetében.

A kullancsban ugyan 300 féle kórokozó is előfordulhat, ezek közül az emberre azonban csak néhány veszélyes. Lyme-kór esetében egy nap lappangási időt követően, nem fájdalmas és nem viszkető kör vagy ovális alakú bőrpír jelentkezhetHa ez a jelenség legalább 3 napig fennáll, akkor forduljunk orvoshoz. Emellett a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen védőoltásos megelőzéssel lehet a legjobban védekezni, illetve ha az élősködőt mielőbb eltávolítjuk a bőrből.

Forrás: Semmelweis Egyetem, hóvége magazin

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató