Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Idegenvezető

Hol található Szegvár?

Szegvár nagyközség Csongrád megyében, Szentes várostól délre, 8 km-re található. 
Határa óriási, nyugaton egészen a Tiszáig, délen Mindszent város határáig, keleten Derekegyházig terjed. Közigazgatásilag több, mint 90 négyzetkilométer nagyságú terület tartozik hozzá. Ebből kb. 3 négyzetkilométer a belterület.
A falutól északra eső külterületet Bereknek, Kontrának, Sápnak nevezi a szegvári ember évszázadok óta. 
Keletre a Kórógyoldal, Derekegyházoldal, Orom és Zsigerhát, délre Nagypuszta, Cickazug, Szőlőkalja, nyugatra Kurcarét, Usztató-rét, Kisrét, Körtehát, Tételhát, Tételháti-rét, Csordajárás nevű külterületek veszik körül a települést. 
Valaha ezek foglalták magukba a hatalmas tanyavilágot, ahol a szegváriak ezrei éltek. Az 1960-as ’70-es évek felelőtlen politikája a tanyák jelentős részét leromboltatta. Jelenleg kezd újraszerveződni a gazdálkodás, az élet, a megmaradt és lakható tanyákban. Új tanyák még nem igen épülnek, de sok helyen felújítják a régieket.
Szegvártól északra alig 20km-re van Csongrád, Mindszenten a Tisza kompon átkelve Ópusztaszer és a Nemzeti Történeti Emlékpark a Feszty-körképpel, fél óra alatt elérhető autóval, ha jó kompcsatlakozást kapunk el. Keletre 23-25 km-re Orosházára juthatunk el Derekegyház és Nagymágocs településeken keresztül. Hódmezővásárhely 26 km, délre, onnan Szeged újabb 25 km.

Utazás Szegvárra

A község megközelíthető Szentesről autóbusszal, szinte minden órában indul Szegvárra és Szegváron át. 
Vonattal: naponta több vonatpár (személy- és gyorsvonat) indul Budapest – Nyugati Pályaudvarról Szentes, Hódmezővásárhely felé.
Hódmezővásárhelyről autóbusszal és vonattal juthatunk Szegvárra Mindszenten keresztül. Szegvárról Szentesen át Budapestre. 
Repülőgéppel: a szentesi sportrepülőtér kisebb gépeket, helikoptereket fogad. A falutól 4-5 km-re van, földúton. Szentes felé kerülve, jó minőségű úton haladva 15 km. 
Személygépkocsival Budapestről jövet az E5-ös útról Kiskunfélegyházánál kell letérni Csongrád felé, majd Szentesről – a városon keresztül – Szegvárra a város déli kijáratánál a vasúti sorompón áthaladva jobbra kell tartani. 
Csongrád felöl jövet a Tisza-híd utáni, Szentest kikerülő út is használható. 
Szolnok felöl: Tiszaföldváron keresztül, Cibakháza, Cserkeszőlő, Kunszentmárton, Szentes, Szegvár az útvonal. 
Hódmezővásárhely felöl (Szeged felöl): Mártélyt, Mindszentet érintve juthatunk el Szegvárra.
A vonattal érkezőknek számítani kell arra, hogy a vasútállomás több, mint 2 km-re van a falu központjától.

a szegvári vasútállomás

Szegvár térkép

Szegvár térkép
Készítette: Purgel Zoltán

Szegvár kisfilm

Ez a Szegvárt bemutató kisfilm 2005 szeptemberében készült el, az akkori kor videótechnikájával. A film DVD-n jelent meg, s az eredeti DVD-n a településünket bemutató film mellett még megtekinthetők voltak a támogató vállalkozások reklámfilmjei, valamint egy szegvári fotókból álló képgaléria.

A filmet készítették:

– Operatőr, vágó: K. Berényi Zsolt (A legnagyobb érdem Zsoltit illeti!)
– Zene: ifj. K. Berényi István, Kaczkó György
– Narrátor: Székely Dániel
– Fotók, szerkesztő: Purgel Zoltán
– Archív fotó: Lucz Ferenc

„Szegvár Nagyközség Szentestől délre fekvő, 5000 lelket számláló település. A vizek falvának is említik, a települést átszelő folyók és tavak miatt. A falun keresztül folyik át a kanyargós Kurca. Községünk közepét díszíti sima víztükrével a Kórógy-tó, melynek ligetes partján található szabadidőpark kellemes kikapcsolódást nyújt az oda látogatóknak. Szegvár határában, a központtól három kilométerre a Lándor-tó és a Holt-Tisza várja a horgászni vágyókat. Innen másfél kilométerre a Tisza folyó kanyarog. Az ártér gazdag növényvilága sok állatnak ad otthont. A csodálatos nyugalmat, a csendet csak a nádasból felröppenő madarak szárnycsapásai törik néha meg…”

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató