Mi újság a Sakk-kör háza táján?

A szegvári Kempelen Farkas Sakk-kör egy újabb évet tudhat maga mögött, ami sok új tapasztalatot jelentett az egyesület életében, s talán az is világossá vált, hogy a sakkozást nevezhetjük akár sportnak, akár művészetnek avagy csak pusztán időtöltésnek, legitimitását a településen megkérdőjelezni nem lehet!
Pozitívumként értékelhető, hogy a megyei I. osztályú csapatbajnokságban a Sakk-kör, ha nem is ért el különösebb eredményt, azt azonban becsülettel végigküzdött. Sejtettük, hogy az első bajnoki évadban csak szerény eredményeink lehetnek, hisz az ellenfelek nagy része már sok évtizedes tapasztalattal rendelkező együttes, amelyek soraiban NB II -es és NB I/b-ben szereplő játékosok foglalnak helyet. A januárban kezdődő új idényben azonban reményeink szerint már teljesen más lesz a helyzet. Nem titkolt szándékunk, minimum a dobogós helyezés, és ott is lehetőleg a legjobb. Hogy mire fel ez az optimizmus? Nos erre két indok is van. Az egyik az, hogy közben a mi tudásunk is gyarapodott Úgy az elméleti mint a gyakorlati sakkozás terén. Versenyzőink közül többen részt vettek különböző versenyeken az év folyamán. Rutinszerzés szempontjából nagy szükség van az ilyen versenyekre, hisz az elméleti, ismereteket itt lehet a gyakorlatban is kipróbálni. Az elméletet a gyakorlattól nem lehet szétválasztani. A kettő együtt eredményez egy sikeres sakkozót.
A másik bizakodásra való ok, hogy négy erős játékos igazolt le a szegvári csapathoz. Ezek a játékosok többé-kevésbé mesterjelölti szinten sakkoznak és remélhetőleg nagyon jó hatással lesznek a csapatszellemre is. Előzetes tárgyalás folyik még két nagyon erős versenyzővel is, akik mint vendégjátékosok szerepelhetnének. A megyei szövetség versenykiírása erre lehetőséget ad és ezzel a többi induló csapat igencsak élni szokott.
Ifjúsági csapatbajnokság is indul, amelyre mi is beneveztünk. Három fő ifjúsági korút kell szerepeltetni. Mindent összevetve, a csapat készen áll a megmérettetésre. Az első fordulót idehaza játszuk és a Hódmezővásárhelyi Sakk SE II. csapatát látjuk vendégül a Kultúrházban, január 18.-án délelőtt 9 órakor amelyre minden érdeklődőt szívesen látunk.
Az év folyamán három verseny került megrendezésre, amelyek közül kettőn más települések versenyzői is szép számmal részt vettek. A harmadik egyéni verseny a Falubajnokság volt december hónapban, ahol eldőlt a 2004.-es év Falubajnoki cím sorsa. Óriási csata folyt a sakkozók között, hisz ennek a versenynek a megnyerése presztízs jelentőségű. A győztes egy évig őrzi a vándorserleget melyre az ő neve is felkerül az eddigi győztesek mellé, így idővel ez a serleg szinte egyfajta sporttörténeti jelleggel fog bírni. A serleg mellé még oklevél és tárgyjutalom is járt. Az esélyesek között késhegyre menő csata folyt, de mindvégig a legsportszerűbb keretek között. Végül is a vándorserleg jó kezekbe került, Hegedűs Zoltán személyében, aki néhány évvel ezelőtt már volt falubajnok. (Ha a sakkelmélet tanulmányozására több időt szánna, még egész sor kiváló eredményre számíthatna a “királyok játékában”.)

Hozzászólások
Sakk