Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Ukrán gyerekeket fogadott be Zybek

3 033

Dr. Zbigniew Głuszczak lengyel professzort – becenevén Zybeket – sokan ismerik Szegváron, községünkben már több fotókiállítást szervezett, s a Szegvár – Lewin Brzeski testvértelepülési kapcsolatért is sokat tett feleségével, Ilonával, ezért 2012-ben a házaspár megkapta a Szegvárért Emlékérem elismerést is.

Ma délben levelet kaptam tőle, amelyben azt írja, hogy három ukrán kisfiút fogadtak be lódzi lakásukba.

„Már 5 napja tart az orosz-ukrán háború. Lengyelország sarkon-talpon van. Éjszaka a határtól kb. 15 km-re dobtak le egy rakétát. Putyin fenyegetőzik, hogy elhatárolja Lengyelországot Ukrajnától.

Már közel 300 ezer menekült van Lódzban. Sok ezer lengyel szervezi az ittlétüket. Saját autóikkal mennek a határra és hozzak el őket biztonságos helyre. Mindenhol gyűjtenek ruhát, élelmiszert, gyógyszert és természetesen pénzt is.

Hozzánk is eljutottak a menekültek: 3 gyerek, Timur 3 éves, Laci 5 éves, Maks 12 éves, és az anyukák 30-35 évesek. A férjek a határtól visszafordultak harcolni.

A „vendégek” 3 nap utazás után szombaton éjjel megérkeztek Lódzba. Tegnap már be is költözhettek egy 2 szobás lakásba, ma intézzük a legalizálásukat.”

Zybek küldött egy fotót a gyerekekről, kezükben magyar szaloncukorral. Én fotósként azt gondolom, hogy ha a gyerekek szemeit alaposan megnézzük, akkor abból sok mindent ki lehet olvasni.
Fotó: Dr. Zbigniew Głuszczak

Lengyelországban nem a legszebben beszélnek Magyarországról a médiákban. Ez nagyon rosszul érint engem is, mert részben magyarnak érzem magam. Viszont az is egyértelmű, hogy a „magyar nép nem egyenlő a kormányzókkal”. 

Szegváron a Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja is gyűjtést szervezett az ukrán menekültek megsegítésére. Tartós élelmiszercsomagot és pénzadományt várnak a Máltai raktárban (Katolikus kör, Hunyadi J. u. 13.), amelyet munkanapokon 8-16 óra között tudnak fogadni.

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató