Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Szegvárért Emlékérem: Szegvári Polgárőr Egyesület

1 444

A Szegvári Falunapok ünnepi programján elhangzott laudáció

A biztonság az ember egyik legalapvetőbb szükséglete.  Biztonság az otthonunkban, a lakóhelyünkön, munkahelyünkön, a szórakozóhelyeken és tágíthatnánk tovább a kört, az országunk, a világ biztonságáig.

A biztonságról való gondoskodás évezredek óta a mindenkori vezetés kiemelt feladat.

Évszázados hagyomány, hogy városok és települések veszélyhelyzetek kezelésére polgári őrséget szerveztek. Ezen feladatok ellátását a lakosság saját érdekei alapján, anyagi ellenszolgáltatás nélkül szervezte meg. 1808-ban már törvénybe foglalták, hogy a szabad királyi városok  belső biztonságának megőrzésére polgárőrséget szervezzenek.

A polgárőrség Magyarország egyik nagy létszámú, az egyesülési jog alapján létrejött társadalmi szervezete. Célja az ország közrendje és közbiztonsága fenntartásának segítése, a katasztrófavédelemben, a határőrizetben, a környezet- és természetvédelemben, a veszélyhelyzetek megelőzésében és kezelésében, a társadalmi bűnmegelőzésben való lakossági részvétel, illetve az önkormányzatok és a lakosság közötti bizalom erősítése, továbbá a helyi közbiztonság közösségi védelme.

1995-ben az Országos Polgárőr Szövetség 223 egyesületet tömörített mintegy 10 ezer taggal. Az egyesületek a közbiztonság és az akkori rendőrség kritikájaként alakultak meg.

Azóta a mozgalom tovább erősödött. A szituációs bűnmegelőzés mellett, vagyis a járőrözés mellett kibővült a tevékenységi kör. A civil bűnmegelőzők a rendőrség mellett a határőrség feladatainak ellátását is segítik. Részt vesznek a gyermek- és ifjúságvédelemben, a kábítószer-fogyasztás megelőzésében, a rendezvények, sportversenyek biztosításában, segítenek a tanyasi embereknek. Részt vesznek a közlekedés biztosításában, a helyes közlekedési magatartás oktatásában.

A polgárőrök folyamatosan képzéseken vesznek részt. Bizonyos felmérések szerint a lakosság 16%-a azt hiszi, hogy a polgárőrök fizetést kapnak munkájukért, de ez tévedés. Minden polgárőr, a megyei és az országos vezetők is, térítés nélkül végzik önként vállalt tevékenységüket.

A polgárőrség működését külön törvény szabályozza.

A polgárőrök országosan összesen 10 millió szolgálati órát végeztek 2022-ben. 2023 év pedig a Gondoskodó Polgárőrség éve. Az országos tagság létszáma 66 ezer fő.

Településünkön a Szegvári Polgárőr Egyesület 1996. június 17-én tartotta meg alakuló ülését,   de tevékenységét ténylegesen 1996. augusztus 1-én kezdte meg. A szervezetet 15 fő hozta létre. Az Egyesület törvényesen működő, lakossági önszerveződésű, bűnmegelőzési  céllal létrehozott önvédelmi szervezet, mely tagja az Országos Polgárőr Szövetségnek.
Célja a helyi közrend és közbiztonság védelme, a bűnmegelőzésben való     közreműködés, az állampolgárok személyi biztonságának védelme, az állami,  önkormányzati és állampolgári vagyonvédelem elősegítése, a lakossági biztonságérzet növelése, a lakosság és a bűnüldöző szervek közötti bizalom és együttműködés erősítése. Rendkívüli veszélyhelyzetek esetében a védekezésben való részvétel, a károk megelőzésében és  elhárításában való részvétel, a helyreállítás és újjáépítés feladataiban való részvétel.
Szakmai tevékenysége során együttműködik a rendőrséggel, Szegvár Nagyközségi Önkormányzatával, a környező települések polgárőr egyesületeivel is.

Az Egyesület egyik alapítója volt Pusztai Jani bácsi, aki sok történetet tudott az egyesület alakulásáról, a kezdeti időszak járőr szolgálatairól. 2017 augusztusában Szegvár Díszpolgára kitüntetésben részesítette Szegvár Nagyközség Önkormányzata.

A Szegvári Polgárőr Egyesület jelenleg közel 30 fős tagsággal működik. Tagjai a szabadidejüket feláldozva dolgoznak a közrendért, a közbiztonságért, és a  bűncselekmények megelőzéséért.   Azért, hogy a szegvári lakosok biztonságban érezhessék magukat. Minden eseményen, rendezvényen lehet rájuk számítani. És akkor is, amikor nehéz helyzet van, nagy a hó, vagy a Covid miatt nem lehetett mozogni. Amikor nem történik „semmi” sokan hajlamosak azt hinni, hogy ők szórakozásból vannak ott mindenütt. Amikor viszont „baj” van, rögtön hozzájuk fordulunk, látjuk, hogy leszerelik a rendbontót, értesítik szakszerűen a hatóságot, vagy segítő jobbot nyújtanak.

Évtizedes kitartó és hűséges tevékenységük, szolgálatuk méltóvá tette a Szegvári Polgárőr Egyesületet arra, hogy Szegvárért Emlékérem kitüntetésben részesítse őket Szegvár Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testület.

Az elismerést Víghné Somodi Rita, a Szegvári Polgárőr Egyesület társelnöke vette át.
- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató